Histeroskopi işlemi yapılan hastalarda post-operatif ağrı kontrolünde intravenöz lidokain tedavisinin etkinliği
The efficiency of intravenous lidocaine infusion in postoperative pain relief in patients undergoing hysteroscopy
  1. Tez No: 909195
  2. Yazar: BETÜL AHAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA DUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, histeroskopi, kusma, lidokain, Pain, hysteroscopy, vomiting, lidocaine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Histeroskopi, anormal uterin kanama, infertilite, endometrial hastalıklar, uterin fibroidler, intrauterin sineşi gibi patolojilerin tanısında ve tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Anestezi uygulanarak veya uygulanmadan yapılabilen histeroskopi, tanı veya tedavi amacıyla gerçekleştirilebilir. Amaç: Bu çalışma, cerrahi işlemlerde sıklıkla tercih edilen intraoperatif lidokain infüzyonunun, histeroskopi işleminden sonra ortaya çıkabilen ağrı, bulantı, kusma, opioid analjezik gereksinimi gibi komplikasyonlar üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemi: Histeroskopi uygulanması planlanan 150 hasta araştırmaya alındı; araştırma ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba 75'er hasta dahil edildi. Araştırma kolundaki hastalara, anestezi öncesinde 0.15 ml/kg dozunda %1'lik intravenöz lidokain uygulandı ve histeroskopi işlemi süresince 0.2 ml/kg/saat dozunda %1'lik lidokain infüzyonu yapıldı. Kontrol grubunda ise lidokain yerine %0.9'luk salin solüsyonu uygulandı. Postoperatif ağrıyı değerlendirmek için vizüel analog skala (VAS) kullanıldı. Hastaların intraoperatif analjezik ve postoperatif anti-emetik gereksinimleri kayıt altına alındı. Toplanan veriler, Sosyal Bilimler için İstatistiksel Paket programı sürüm 21 kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, araştırma grubundaki hastalarda opioid grubu anestezik olan fentanil kullanımı ve dozu anlamlı olarak daha düşüktü (ikisi için de p=0.001). Araştırma grubunda postoperatif 30.dakika, 60.dakika, 4.saat ve 24.saat bakılan VAS değerleri anlamlı olarak düşük bulundu (hepsi için p=0.001). Yine araştırma grubunda postoperatif dönemdeki bulantı ve kusma sıklıkları anlamlı olarak düşüktü (sırasıyla p=0.031 ve p=0.001). Sonuç: İntraoperatif intravenöz lidokain infüzyonu, histeroskopi işlemi uygulanan hastalarda postoperatif dönemde opioid analjezik ve anti-emetik gereksiniminin yanı sıra ağrı, bulantı ve kusma gibi belirtileri azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hysteroscopy is a frequently used method in the diagnosis and treatment of pathologies such as abnormal uterine bleeding, infertility, endometrial disorders, uterine fibroids, and intrauterine synechiae. Hysteroscopy can be used for both diagnosis and treatment. This procedure can be performed without anesthesia or under anesthesia. Purpose: This thesis study aims to investigate the efficiency of intraoperative lidocaine infusion, which is frequently preferred for surgical procedures, in reducing postoperative pain, nausea, and vomiting, as well as need for opioid analgesics and anti-emetics. Materials and Methods: This is a prospective review of 150 patients who are to undergo hysteroscopy for various indications. A total of 75 patients would be allocated to either research or control groups. Patients in the research group received 1% intravenous lidocaine at a dose of 0.15 ml/kg before the initiation of general anesthesia and the infusion of 1% lidocaine would be continued at a dose of 0.2 ml/kg/hour throughout the procedure. In the control group, 0.9% saline solution would be used instead of lidocaine. Postoperative pain would be evaluated by visual analog scale (VAS). Data related with postoperative pain, nausea and emesis as well as the need for postoperative analgesic and anti-emetic drugs were also recorded. Results: Compared with the control group, the patients in the research group had significantly lower usage and dosage of fentanyl which is an opioid anesthetic (p=0.001 for both). The patients in the research group had significantly lower VAS values measured at the 30th minute, 60th minute, 4th hour and 24th hour postoperatively (p = 0.001 for all). Postoperative nausea and emesis were also significantly lower in the research group (respectively p=0.031 and p=0.001). Conclusion: This study showed that intraoperative intravenous lidocaine infusion reduces postoperative pain, nausea, vomiting, and need for opioid analgesia in women undergoing hysteroscopy.