Examining of panax ginseng's effects on the liver and kidney tissues of bisphenol a administered rats
Bisfenol a uygulanan sıçanların karaciğer ve böbrek dokuları üzerine panax ginseng'in etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 909204
- Danışmanlar: Prof. Dr. TUĞBA TUNALI AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Bisfenol A, PxG, karaciğer, böbrek, oksidatif stres, Bisphenol A, Panax ginseng, Liver, Kidney, Oxidative stress
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Panax ginseng'in (PxG) bisfenol A (BPA) ile oluşturulan karaciğer ve böbrek hasarı üzerine olan etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 32 Wistar Albino erkek sıçan Kontrol, Kontrol + PxG, BPA, BPA + PxG olmak üzere dört gruba ayrıldı. BPA gruplarına 50 mg/kg BPA (tek doz, oral yolla) verildi. PxG gruplarına 6 hafta boyunca 5 gün oral gavajla 100 mg/kg/gün PxG verildi. Altı hafta sonra karaciğer ve böbrek örnekleri alındı. Karaciğer ve böbrek dokularında malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) ve ni_trik oksit (NO) seviyeleri, glutatyon S transferaz (GST), doku faktörü (TF) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri ölçüldü. Bulgular: BPA verilmesi ile karaciğer ve böbrek dokusunda lipid peroksidasyonunun artışına neden olurken, GSH seviyesi SOD ve GST aktivitelerinin de azalmasına neden oldu. PxG'in verilmesi, BPA'nın karaciğer ve böbrekte neden olduğu oksidatif hasarı istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde azalttı. Sonuç: PxG'in verilmesi, BPA tarafından karaciğer ve böbrek dokularında oksidatif hasarı azaltmasının nedeninin PxG'nin içerdiği güçlü antioksidanlar olduğu ve günümüz şartlarında sıklıkla maruz kaldığımız BPA'ya karşı karaciğer ve böbrek dokularını koruyucu olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the impact of Panax ginseng (PxG) on liver and kidney damage induced by Bisphenol A (BPA) was investigated. Material and Methods: The study was carried out in four groups of 32 Wistar Albino male rats (Control, Control + PxG, BPA, BPA + PxG). 50 mg/kg BPA (single dose, orally) was administered to the BPA groups. Control and PxG groups were given 100 mg/kg, PxG by oral gavage every day 5d/week for six weeks. After six weeks liver and kidney samples were taken. Malondialdehyde (MDA), Glutathione (GSH), and Nitric oxide (NO) levels, Glutathione S transferase (GST), Tissue factor (TF) and Superoxide dismutase (SOD) activities were measured in liver and kidney tissues. Results: Lipid peroxidation increased in liver and kidney tissues by BPA administration, meanwhile GSH levels and SOD and GST activity decreased. PxG treatment significantly decreased the oxidative damage induced by BPA in the liver and kidneys. Conclusion: Due to PxG's strong antioxidant content, it is thought that administering PxG decreases oxidative damage induced by BPA to the liver and kidney tissues. PxG may be utilized to protect liver and kidney tissues from BPA exposure, which is common in modern conditions.