Kadmiyumun mikro katı faz ekstraksiyonu için yeni bir yöntem
A new method for micro solid phase extraction of cadmium
  1. Tez No: 909217
  2. Yazar: TÜRKAN ZORLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Cu2O Nanopartikül, Mikro Katı Faz Ekstraksiyon, Atomik Absorpsiyon Spektrometresi, Cadmium, Cu2O Nanoparticles, Micro Solid Phase Extraction, Atomic Absorption Spectrometer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada gıda ve çevresel örneklerdeki eser miktardaki Cd(II) iyonlarının ayrılması ve zenginleştirilmesi için yeni bir mikro katı faz ekstraksiyon (MKFE) yöntemi geliştirilmiştir. Yöntemde adsorban olarak kullanılan manyetik Cu2O nanoparçacıkları (NP), sentezlenmiş ve karakterizasyon işlemleri yapılmıştır. Kadmiyum tayinleri alevli atomik absorpsiyon spektrometresi (AAS) ile yapılmıştır. Kadmiyum iyonlarının MKFE yöntemi ile kantitatif olarak ayrılması ve zenginleştirilmesi için pH, adsorban miktarı, elüent derişimi ve hacmi, vorteks süresi, örnek hacmi, matriks etkisi gibi analitik parametreler incelenip optimum şartlar belirlenmiştir. Yöntemin doğruluğu; BCR 505 nehir suyu ve NIST SRM 1577b sığır ciğeri sertifikalı referans maddelerine yöntem uygulanarak test edilmişir. Yöntem su ve gıda örneklerinin kadmiyum içeriklerinin belirlenmesine başarı ile uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a novel micro solid phase extraction (MSPE) method was developed for the separation and enrichment of trace amounts of Cd(II) ions in food and environmental samples. Magnetic Cu2O nanoparticles (NPs) used as adsorbents in the method were synthesized and characterized. Cadmium determinations were made by flame atomic absorption spectrometry (AAS). Analytical parameters such as pH, adsorbent amount, eluent concentration and volume, vortex time, sample volume, matrix effect were investigated and optimum conditions were determined for the quantitative separation and enrichment of cadmium ions by MSPE method. The accuracy of the method was tested by applying the method to certified reference substances BCR 505 river water and NIST SRM 1577b bovine liver. The method has been successfully applied to the determination of cadmium content of water and food samples.