Alt çene tek kesici dişin konjenital eksikliği veya çekimli olarak tedavi edilen hastalarda mandibular ark formundaki değişikliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of changes in the form of the mandibular arch in patients treated with congenital deficiency of lower jaw si̇ngle i̇nci̇sor or with extraction
- Tez No: 909305
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alt tek keser diş çekimi, alt tek keser diş eksikliği, dijital model, mandibular ark formu, matlab, Lower single incisor deficiency, lower single incisor extraction, mandibular arch form, digital model, matlab
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı konjenital alt tek kesici diş eksikliğinin veya alt tek kesici diş çekiminin sabit ortodontik tedavi başlangıcı ve sonrası mandibular ark formu üzerine etkilerini retrospektif olarak incelemek ve mandibular ark formundaki simetriyi değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızın materyali, sabit tel tedavisi uygulanan konjenital alt tek kesici diş eksikliği bulunan veya alt çeneden tek keser diş çekimi yapılan 32 hasta (çalışma grubu) ve sabit tel tedavisi uygulanan konjenital diş eksikliği bulunmayan veya çekimsiz tedavi gören 32 hasta (kontrol grubu) dan tedavi öncesi (T0) ve tedavi sonrası (T1) alınan alçı ve dijital modellerden oluşmaktadır. Bütün modeller dijital ortamda ANSYS 2023 R2 Space Claim yazılımına aktarılarak mandibular ark üzerindeki değişimler incelenmiştir. İstatistiksel analiz için SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Ark formları oluşturulması ve çakıştırılması için Matlab (Version 9.12) programı tercih edilmiştir. Bulgular: Tedavi öncesi (T0) ve tedavi sonrası (T1) dönemlerde yapılan ölçümler karşılaştırıldığında çalışma ve kontrol grubunda hem grup içi hem de gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sadece ark açısı değişkeni istatistiksel düzeyde anlamlı etki göstermemiştir. Çalışma grubunda özellikle alt anterior kısımda görülen ark asimetrisi kontrol grubuna göre daha belirgin bulunmuştur. Sonuç: Alt çenedeki tek keser dişin konjenital eksikliği veya alt tek keser çekimli tedavi protokolünde mandibular arkta genişleme görüldüğü fakat kontrol grubuna kıyasla tedavi sonunda, mandibular anterior kurvaturun daha dar ve asimetrik olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to retrospectively analyse the effects of congenital lower incisor deficiency or lower incisor extraction on mandibular arch form at the beginning and after fixed orthodontic treatment and to evaluate the symmetry in mandibular arch form. Material and method: The material of our study was fixed wire treatment 32 patients with congenital lower incisor deficiency or single incisor extraction from the lower jaw (study group) and 32 patients (control group) without congenital tooth deficiency or with congenital tooth deficiency who underwent fixed brace treatment without extraction, consisting of cast and digital models taken pretreatment (T0) and posttreatment (T1). All models are digitised in ANSYS 2023 R2 Space Claim software and the changes on the mandibular arch were analysed. SPSS 25.0 programme was used for statistical analysis. Matlab (Version 9.12) programme was preferred for the creation and registration of arch forms. Results: When the measurements made in the pretreatment (T0) and posttreatment (T1) periods were compared, both within and between groups in the study and control groups statistically significant differences were found. Only the arch angle variable did not show a statistically significant effect. The arch asymmetry in the study group, especially in the lower anterior part, was found to be more pronounced than in the control group. Conclusion: In the case of congenital absence of a single lower incisor or in the treatment protocol involving the extraction of a single lower incisor, expansion in the mandibular arch was observed. However, by the end of the treatment, the mandibular anterior curvature was found to be narrower and more asymmetric compared to the control group.