Beşinci sınıf Türkçe ders kitaplarındaki okuma metinlerinin matematiksel dil açısından incelenmesi
Reading in fifth grade Turkish course books examination of texts in terms of mathematical language
  1. Tez No: 909325
  2. Yazar: SİBEL KARAYEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel dil, Türkçe ders kitabı, okuma metinleri, Mathematical language, Turkish textbook, reading texts
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırmanın amacı; beşinci sınıf Türkçe ders kitaplarındaki okuma metinlerinin matematiksel dil bakımından incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynakları; Koza Yayınları ve Anıttepe Yayıncılık'a ait beşinci sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan 16 okuma metnidir. Bu metinler, matematik dersi öğretim programı öğrenme alanlarındaki matematiksel dil ifadelerine göre incelenmiştir. Araştırmanın veri toplama aracı olarak Koza ve Anıttepe yayıncılık 5. Sınıf Türkçe ders kitaplarıdır. Araştırma sonucunda, incelenen metinlerde veri işleme, sayılar ve işlemler, geometri ve ölçme öğrenme alanlarına ait matematiksel ifadelerin kullanıldığı belirlenmiştir. Hikâye edici metinlerde en çok doğal sayılar ve zaman ölçme alt öğrenme alanlarından; bilgilendirici metinlerde de en çok doğal sayılar ve zaman ölçme alt öğrenme alanlarına ilişkin matematiksel dil ifadelerine yer verildiği saptanmıştır. Her iki kitapta da matematiksel dil kullanımı hikâye edici metinlerde bilgilendirici metinlere kıyasla daha fazla yer aldığı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is; The aim of this study is to examine the reading texts in fifth grade Turkish textbooks in terms of mathematical language. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the research. Data sources of the research; These are 16 reading texts included in the fifth grade Turkish textbooks of Koza Publications and Anıttepe Publishing. These texts were examined according to mathematical language expressions in the learning areas of the mathematics curriculum. Koza and Anıttepe publishing 5th grade Turkish textbooks are the data collection tools of the research. As a result of the research, it was determined that mathematical expressions related to data processing, numbers and operations, geometry and measurement learning areas were used in the examined texts. In narrative texts, natural numbers and time measurement are the most common sub-learning areas; It was determined that mathematical language expressions related to natural numbers and time measurement sub-learning areas were mostly included in informative texts. In both books, it was stated that the use of mathematical language was more prevalent in narrative texts than in informative texts.