Hastane yatış gereksinimi olan travma dışı acil servis hastalarında REMS, MEWS ve NEWS skorlarının hastane içi mortaliteyi öngörmedeki rolü
The role of REMS, MEWS and NEWS scores in predicting in-hospital mortality in non-trauma emergency department patients requiring hospitalization
  1. Tez No: 909468
  2. Yazar: NİYAZİ AKAY AKDERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Skorlama sistemi, mortalite tahmini, acil servis, Scoring system, mortality prediction, emergency department scoring system, emergency department
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Acil servislerde hastaların değerlendirilmesi hızlı ve kısa takip süresince gerçekleşmektedir. Güncel acil servis başvurularının artması ile sağlık profesyonellerinin hastaların iş yüklerindeki artışı da göz önünde bulundurduğumuzda hasta takiplerine karar verme sürecini oldukça zorlaştırmaktadır. Bu çalışmadaki REMS, MEWS ve NEWS skorlarının acil serviste yatırılarak tedavi edilecek hastalarda mortaliteyi ve takip esnasında yoğun bakım ihtiyacının gelişmesini ön görebilmesini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız gözlemsel, tanısal değerlilik çalışması olarak tasarlanmıştır. Tek merkezde yürütülmüştür. Bu çalışmaya Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis'ine 01.11.2022 ile 31.12.2022 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş üstü travmatik olmayan nedenlerle ilgili branş hekimleri ve acil servis hekimlerinin ortak kararı ile yatırılarak tedavi edilmesi gereken hastalar dahil etme ve dışlama kriterleri ile çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların REMS, MEWS ve NEWS skorları hesaplanarak kaydedildi. Takipleri süresince mortalite ve yoğun bakım sevkleri ile bu elde edilen skor sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamız 01.11.2022 – 31.12.2022 tarihleri arasında hastanemize başvuran 512 hastadan 201'inin dışlanması sonrasında toplam 311 hastanın verilerini içermektedir. Hastaların yaş ortancası 59 (42 – 72) olup, bu popülasyonun %51,4'ü erkeklerden oluşmaktadır. Çalışma sonuçlarına göre, REMS (p=0,212) ve NEWS (p=0,210) hastane içi mortaliteyi öngörmede istatistiksel olarak anlamsız izlenirken, MEWS (p=0,035) hastane içi mortaliteyi öngörmede anlamlı sonuç vermiştir. MEWS skoru hastane içi mortaliteyi öngörmede kullanımında duyarlılığı %36,4 ve özgüllüğü %92,3 olarak bulundu. ROC analizinde eğri altında kalan alanı (AUC) 0.681 bulundu. Sonuç: Acil servise başvuran ve yatış gereksinimi olan travma dışı hastalarda MEWS skorunun hastane içi mortaliteyi ön görebildiği izlenmiştir. NEWS ve REMS skorları bu konuda hastane içi mortaliteyi öngörememektedir. Yapılan değerlendirmede REMS, NEWS ve MEWS skorları servise sevki olan acil servis hastalarının takiplerinde yoğun bakım ihtiyaçlarını öngörebildiği izlenmiştir. Bu üç skorun performansları düşük izlenmiştir. Klinik karar vermede bir ek skor olarak kullanılabilir. Bu bağlamda ek çalışmalara ve ek testlere ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of patients in emergency departments is realized rapidly and with short follow-up times. Considering the increase in current emergency department admissions and the increase in the workload of healthcare professionals, it makes the decision-making process for patient follow-up very difficult. The aim of this study was to investigate whether REMS, MEWS and NEWS scores can predict mortality in patients who will be hospitalized in the emergency department and the development of the need for intensive care during follow-up. Materials and Methods: Our study was designed as an observational diagnostic value study. It was conducted in a single center. Patients over the age of 18 who presented to the Emergency Department of Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hospital between 01.11.2022 and 01.01.2023 and who needed to be hospitalized for non-traumatic reasons with the joint decision of the relevant branch physicians and emergency department physicians were included in the study with inclusion and exclusion criteria. REMS, MEWS and NEWS scores of these patients were calculated and recorded. During follow-up, mortality and intensive care unit referrals were statistically compared with the results of these scores. Results: Our study includes the data of 311 out of 512 patients admitted to our hospital between 01.11.2022 and 31.12.2022, after 201 patients were excluded. The median age of the patients was 59 years (42-72) and 51.4% of this population was male. According to the study results, REMS (p=0.212) and NEWS (p=0.210) were statistically insignificant in predicting in-hospital mortality, while MEWS (p=0.035) was significant in predicting in-hospital mortality. The sensitivity and specificity of the MEWS score in predicting in-hospital mortality was 36.4% and 92.3%, respectively. In ROC analysis, the area under the curve (AUC) was 0.681. Conclusion: MEWS score predicts in-hospital mortality in non-trauma patients admitted to the emergency department and requiring hospitalization. NEWS and REMS scores do not predict in-hospital mortality in this regard. In the evaluation, it was observed that REMS, NEWS and MEWS scores were able to predict intensive care needs in the follow-up of emergency department patients referred to the ward. The performance of these three scores was low. It can be used as an additional score in clinical decision making. In this context, additional studies and additional tests are needed.