Ratlarda tek taraflı testis torsiyonu modelinde iskemi reperfüzyon hasarında ozon ve PRP'nin etkinliğinin biyokimyasal ve histopatolojik olarak karşılaştırılması
Biochemical and histopathological comparison of the efficacy of ozone and prp in ischaemia-reperfusion injury in unilateral testicular torsion model in rats
  1. Tez No: 909506
  2. Yazar: ÇAĞRI ÖKTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERAT CEM ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: testis torsiyonu, iskemi reperfüzyon, ozon, PRP, testicular torsion, ischaemia reperfusion, ozone, PRP
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Testis torsiyonu testiste iskemiye neden olan daha çok genç yaşta görülmekle birlikte her yaşta görülebilen, akut seyreden ve tanıdan sonra hızlı şekilde tedavi gereken ürolojik bir acildir. Çalışmamızın amacı, testis torsiyon sonrasında oluşacak olan iskemik hasar ve testis detorsiyonu sonrasında oluşacak olan reperfüzyon hasarında ozon ve PRP'nin testis üzerindeki etkilerinin biyokimyasal, histopatolojik ve immünhistokimyasal olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel hayvan çalışmasında ağırlıkları 200 ile 250 gram arasında olan 32 adet Wistar Albino cinsi erkek ratlar 4 gruba ayrıldı. 1. grup sham grubu (n=8, S: Sham) olarak belirlendi. 2. gruptaki (n=8, IR: İskemi/reperfüzyon) ratların testisi 1 saat torsiyon sonrası detorsiyone edildi, reperfüzyon sağlandı ve 4 saat sonra orşiektomi yapıldı. 3. gruptaki (n=8, IR+O: İskemi/reperfüzyon-ozon) ratlara 2. gruba uygulanan işleme ek olarak torsiyonun 30. dakikasında 1 mg/kg dozunda ozon intratestiküler olarak enjekte edildi. 4. gruptaki (n=8, IR+P: İskemi/reperfüzyon-PRP) ratlara 2. gruba uygulanan işleme ek olarak torsiyonun 30. dakikasında donör rattan elde edilen kandan elde edilen PRP intratestiküler olarak enjekte edildi. Deney bitiminde alınan testis dokuları biyokimyasal ve histopatolojik-immünhistokimyasal değerlendirme için iki parçaya ayrıldı. Biyokimyasal değerlendirmede oksidan ve antioksidan parametreler ölçüldü. Histopatolojik olarak konjesyon, kanama, dejenerasyon, nekroz, Johnsen skorlaması ve Cosentino skorlaması değerlendirildi. İmmünhistokimyasal olarak eNOS immünoekspresyonunu değerlendirmek için semi-kantitatif bir skorlama sistemi olan H-skoru hesaplandı. Sayısal veriler Kruskal Wallis-H testi ve Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi ile, kategorik veriler Pearson's Chi-Square testi kullanıldı. Bulgular: Biyokimyasal değerlendirmede; PRP verilen grupta, ozon verilen gruba göre antioksidan parametrelerin ortanca değeri daha yüksek, oksidan parametrelerin ortanca değeri daha düşük olarak saptandı. Histopatolojik bulgular, PRP verilen ve ozon verilen grupta tedavi edilmeyen gruba göre hasar açısından daha olumlu yönde sonuçlar elde edilmiş olup PRP verilen grupta, ozon verilen gruba göre daha olumlu sonuçlar gözlendi. Johnsen skorlaması ve Cosentino skorlaması açısından PRP verilen grup, ozon verilen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede olumlu skor tablosuna sahip olarak saptandı (p=0,029). Johnsen ve Cosentino skorlaması açısından PRP verilen grup ile sham grubu arasında benzer sonuçlar elde edildi. H-skoru parametresi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptandı (p=0,001). Ozon verilen ve PRP verilen grubun H-skoru ortanca değeri tedavi edilmeyen grubun ortanca değerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olarak saptandı (p=0,005). PRP verilen grubun H-skoru ortanca değeri, ozon verilen grubun ortanca değerinden daha düşüktü, ancak istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,222). Sonuçlar: Deneysel oluşturulan tek taraflı testis torsiyonu/detorsiyonu sonucu oluşan iskemi reperfüzyon hasarında PRP ve ozonun histopatolojik olarak koruyucu etkilerinin olduğu; histopatolojik, immünhistokimyasal ve biyokimyasal değerlendirmelerle beraber bütün halinde bakıldığında PRP'nin ozona göre daha koruyucu olduğu kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
Aim: Testicular torsion is a urological emergency that causes ischaemia in the testis and can be seen at any age, although it is mostly seen at young ages, it is acute and requires rapid treatment after diagnosis. The aim of our study was to evaluate the biochemical, histopathological and immunohistochemical effects of ozone and PRP on ischaemic damage after testicular torsion and reperfusion damage after testicular detorsion. Materials and Methods: In this experimental animal study, 32 male Wistar Albino rats weighing between 200 and 250 grams were divided into 4 groups. The 1st group was determined as sham group (n=8, S: Sham). In the 2nd group (n=8, IR: Ischaemia/reperfusion), the testes of rats were detorsiated after 1 hour of torsion, reperfusion was achieved and orchiectomy was performed 4 hours later. In the 3rd group (n=8, IR+O: Ischaemia/reperfusion-ozone) rats were injected intratesticularly with ozone at a dose of 1 mg/kg at the 30th minute of torsion in addition to the procedure applied to the 2nd group. In the 4th group (n=8, IR+P: Ischaemia/reperfusion-PRP) rats were injected intratesticularly with PRP obtained from blood obtained from donor rats at the 30th minute of torsion in addition to the procedure applied to the 2nd group. Testicular tissues taken at the end of the experiment were divided into two parts for biochemical and histopathological-immunohistochemical evaluation. Oxidant and antioxidant parameters were measured in biochemical evaluation. Histopathological evaluation included congestion, haemorrhage, degeneration, necrosis, Johnsen scoring and Cosentino scoring. Immunohistochemically, H-score, a semi-quantitative scoring system, was calculated to evaluate eNOS immunoexpression. Numerical data were analysed by Kruskal Wallis-H test and Mann-Whitney U test with Bonferroni correction, categorical data were analysed by Pearson's Chi-Square test. Results: In the biochemical evaluation, the median value of antioxidant parameters was higher and the median value of oxidant parameters was lower in the PRP group compared to the ozone group. Histopathological findings showed more positive results in terms of damage in the PRP and ozone treated group compared to the untreated group and more positive results were observed in the PRP group compared to the ozone treated group. In terms of Johnsen scoring and Cosentino scoring, the PRP group was found to have a statistically significantly more favourable score table than the ozone group (p=0,029). Similar results were obtained between the PRP group and the sham group in terms of Johnsen and Cosentino scoring. A significant difference was found between the groups in terms of H-score parameter (p=0,001). The median value of H-score of the ozone and PRP group was found to be statistically significantly lower than the median value of the untreated group (p=0,005). The median value of H-score of the PRP-treated group was lower than the median value of the ozone-treated group, but no statistically significant difference was found (p=0,222). Conclusions: We concluded that PRP and ozone have histopathological protective effects in ischaemia reperfusion injury caused by experimental unilateral testicular torsion/detorsion and that PRP is more protective than ozone when histopathological, immunohistochemical and biochemical evaluations are considered as a whole.