Prefabrike zirkon kronlar ve prefabrike cam fiber kronun kırılma dayanımlarının karşılaştırılması
Comparison of fracture strength of prefabricated zircon crowns and prefabricated glass fiber crowns
  1. Tez No: 909536
  2. Yazar: ESRA ULUCAKÖY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİRDEVS KAHVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Prefabrike Cam Fiber Kuron, Pediatrik Zirkon Kuron, Kırılma Direnci, Süt Dişi, Prefabricated Glass Fiber Crown, Pediatric Zircon Crown, Fracture Resistance, Primary Teeth
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmamızda, pediatrik tam kuronal restoratif materyallerden olan prefabrike zirkon kuronlardan NuSmile ve EZ-Pedo ile prefabrike cam fiber kuron Figaro'nun kırılma direnci bakımından in vitro koşullarda karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 39 adet çekilmiş süt molar diş kullanıldı. Uygulanacak kurona göre preparasyonu yapılan dişler rezin modifiye cam iyonomer siman ile simante edildi (n=13). Hazırlanan örneklere 5 °C ile 55 °C arasında; 1000 devirde termal siklus işlemi uygulandı. Kırılma direnci testi için örneklerin okluzal yüzeyine dik açı ile 0.5 mm/dk hızla, kırılma meydana gelinceye kadar kuvvet uygulandı. Kırılmanın gerçekleştiği maksimum kuvvet Newton cinsinden kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizinde ANOVA, Kruskal-Wallis ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Çalışmamızda restoratif materyallerin kırılma direnci değerleri karşılaştırıldı. Cam fiber kuron olan Figaro grubu istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek kırılma direnci gösterirken (p0,05). Sonuç olarak; en yüksek kırılma direncini prefabrike cam fiber kuron Figaro grubu, en düşük kırılma direncini ise prefabrike zirkon kuronlardan Ez-Pedo göstermiştir. Ez-Pedo, prefabrike zirkon kuronlardan diğeri olan NuSmile'ın kırılma direnci ile kıyaslandığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çalışmamızda incelediğimiz prefabrike kuronların kırılma dirençlerinin, süt dişlerine gelen çiğneme kuvvetlerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Fakat materyallerin başarısının değerlendirilebilmesi için daha ileri in vitro ve in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at comparing the fracture resistance of two prefabricated zirconia crowns, specifically NuSmile and EZ-Pedo, with a prefabricated glass fiber crown, namely Figaro, under in vitro conditions. The study used 39 extracted primary molar teeth. They were prepared according to the type of crown to be applied and cemented with resin-modified glass ionomer cement (n=13). The prepared samples went through thermal cycling between 5 °C and 55 °C for 1000 cycles. For the fracture resistance test, force was applied at a rate of 0.5 mm/minute perpendicular to the occlusal surface of the samples until fracture occurred. The maximum force at which the fracture happened was recorded in Newtons. ANOVA, Kruskal-Wallis and Spearman correlation analysis were used in the statistical analysis of the data. When comparing the fracture resistance values of the restorative materials, the difference between the prefabricated glass fiber crown, Figaro, and the other materials was found to be statistically significant (p0.05). The prefabricated glass fiber crown named Figaro demonstrated the highest fracture resistance, while the prefabricated zirconia crown EZ-Pedo showed the lowest fracture resistance. There was no statistically significant difference between the fracture resistance of EZ-Pedo and NuSmile among the prefabricated zirconia crowns. The fracture resistances of the prefabricated crowns inspected in this study were found to be higher than the chewing forces encountered by primary teeth. Nevertheless, further investigation is needed in vitro and in vivo studies to evaluate the success of these materials.