Okul büyüklüğünün öğrencilerin akademik başarısı üzerindeki etkisi
The effect of school size on the academic success of students
  1. Tez No: 909585
  2. Yazar: ALİ HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Büyüklüğü, Akademik Başarı, Büyük Okul, Küçük Okul, School Size, Academic Achievement, Large School, Small School
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma ortaokullarda okul büyüklüğünün öğrencilerin akademik başarısı üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Okul büyüklüğünün ölçütü olarak bir okulun öğrenci mevcudu baz alınmıştır. Akademik başarı öğrencinin eğitim sürecindeki performansını yansıtan bir ölçüdür. Okul mevcudu 400'den az olan okullar küçük, 900'den fazla olan okullar büyük okul olarak tanımlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma modeli ve olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ordu ili Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde faaliyet gösteren 10 büyük ve 10 küçük okulun yöneticileri ile öğretmenleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile 20 okul yöneticisi ve 20 öğretmen seçilmiştir. Verilerin toplanmasında, araştırmacılarca geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplamak amacıyla kullanılacak görüşme soruları, uzman görüşleri alındıktan sonra son şeklini almıştır. Araştırma verilerinin güvenirliğini Miles ve Huberman‟ın önerdiği güvenirlik formülü ile hesaplanmış, güvenirlik katsayısı .81 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, büyük ve küçük okulların öğrencilerin akademik başarısı üzerindeki avantaj ve dezavantajları şu şekildedir: Büyük okulların, rekabet için uygun ortam sağlaması ve sosyal kültürel faaliyetlerin çok fazla olması yöneticiler tarafından en çok dile getirilen avantajları iken, öğretmen sayısının fazla olması ve zümreler arasında iş birliği yapılabilmesi öğretmenler tarafından en fazla dile getirilen avantaj olmuştur. Dezavantaj olarak okul yöneticileri en çok sınıf yönetimi ve öğrenci kontrolünün zorluğu ile öğrenci başına düşen ilgilenme oranının düşük olması durumunu ifade ederken öğretmenler ise sınıf mevcutlarının kalabalık olmasını en önemli dezavantaj olarak ifade etmişlerdir. Küçük okulların, her öğrenciye yeteri kadar zaman ayrılabilmesi ve etkinliklerin rahat yapılabilmesi yöneticiler tarafından en çok dile getirilen avantajları iken, sınıf hakimiyetinin kolay olması öğretmenler tarafından en fazla dile getirilen avantaj olmuştur. Dezavantaj olarak okul yöneticileri en çok etkinliklere katılacak öğrenci bulmanın zorluğun ifade ederken öğretmenler ise öğrenci sayı ve çeşitliliğinin az olmasını en önemli dezavantaj olarak ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the impact of school size on students' academic achievement in middle schools. The number of students enrolled in a school was taken as the criterion for school size. Academic achievement is defined as a measure reflecting a student's performance during the educational process. Schools with fewer than 400 students were defined as small, while schools with more than 900 students were defined as large. The research utilized a qualitative research model and a phenomenological design. The study group consisted of administrators and teachers from 10 large and 10 small schools operating in the Altınordu, Fatsa, and Ünye districts of Ordu Province during the 2023–2024 academic year. Using the maximum variation sampling method, 20 school administrators and 20 teachers were selected. A semi-structured interview form developed by the researchers was used to collect data. The interview questions to be used for data collection were finalized after obtaining expert opinions. The reliability of the research data was calculated using the reliability formula proposed by Miles and Huberman, yielding a reliability coefficient of .81. According to the research results, the advantages and disadvantages of large and small schools regarding students' academic achievement are as follows: For large schools, the most frequently mentioned advantages by administrators were their provision of a suitable environment for competition and the abundance of social and cultural activities, while teachers most often highlighted the advantage of having a high number of teachers and the ability to collaborate within departments. The most commonly mentioned disadvantages by administrators were the challenges of classroom management and student control, as well as the lower level of individual attention per student. Teachers most frequently emphasized the disadvantage of overcrowded classrooms. For small schools, administrators most often mentioned the ability to dedicate sufficient time to each student and the ease of organizing activities as the primary advantages, while teachers highlighted the ease of classroom management as the most significant advantage. On the other hand, the most frequently mentioned disadvantage by administrators was the difficulty in finding enough students to participate in activities, while teachers expressed that the low number and diversity of students were the most significant disadvantages.