تاريخ مدينة القدس في عهد السلطان عبد الحميد الثاني
Sultan II. Abdülhamid Dönemindeki Kudüs Tarihi / The history of the city of Jerusalem during the reign of Second Sultan Abdulhamid
- Tez No: 909619
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HUZEYFE ELHATİB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kudüs Şehri, Osmanlı Devleti, Sultan II. Abdülhamid, Yabancı Etkisi, City of Jerusalem, Ottoman Empire, Second Sultan Abdul Hamid, Foreign İmpact
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kudüs ve Filistin Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kudüs Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Kudüs şehrini sosyal, siyasi ve ekonomik açılardan tanıtmayı ve dini önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Sultan Abdülhamid'in Kudüs ile olan ilişkisini ve kendisini Filistin ve Kudüs'ü Yahudilere ve Siyonistlere teslim etmekle suçlayan iddiaları çürütmeyi hedeflemektedir. Osmanlı Devleti'nin genel olarak Kudüs ile olan ilişkisi ve Osmanlı sultanlarının şehirde yaptığı reformlar incelenmiştir. Ayrıca, Kudüs'ün düşüşünden önce yabancı etkisinin artışına ve Sultan Abdülhamid'in bu etkilenmeyi önlemek için aldığı tedbirlere de değinmektedir. Bu çalışmanın en önemli sonuçlarından öne çıkan şunlardır: Osmanlı Devleti, Kudüs şehrinde medeni ve mimari anlamda önemli başarılar elde etmiştir; Kudüs şehri, Sultan Abdülhamid döneminde siyasi, ekonomik ve sosyal açılardan gelişmiştir ve Sultan, şehre özel bir önem vermiştir. Sultan Abdülhamid, Filistin genelinde ve özellikle Kudüs'te yabancı etkisini azaltmada önemli katkılarda bulunmuştur. Ayrıca, Sultan, İslam dünyasını Siyonizm tehlikesine karşı uyandırmak için İslam Üniversitesi'ni kurarak ve Batı ülkeleri ile Siyonistlerin Kudüs'ü işgal etme arzularına karşı cihadî bir rol üstlenmiştir. Yahudi Siyonistler, Osmanlı Devleti'ni zayıflatmak ve Sultan Abdülhamid'i devirmek için büyük çaba sarf etmişler. Özellikle Kudüs'ü ve Filistin'i genel olarak işgal etmeyi amaçlamışlardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to introduce the city of Jerusalem from social, political, and economic perspectives, highlight its religious significance, and provide an overview of Second Sultan Abdul Hamid and his relationship with the city of Jerusalem. It refutes the accusations that he handed over Palestine and Jerusalem to the Jews and Zionists. Additionally, the study explains generally the relationship between the Ottoman Empire and Jerusalem, the reforms implemented by Ottoman sultans in the city, the foreign impact that occurred before its fall, and Second Sultan Abdul Hamid 's diligent efforts to prevent this infiltration through various measures. Key findings of this study include: the Ottoman Empire's significant achievements in the urban and architectural development of Jerusalem; the city's prosperity in political, economic, and social aspects during Second Sultan Abdul Hamid 's reign; his special attention to the city; his substantial contributions to limiting foreign impact in Palestine in general and Jerusalem in particular; his role in raising Muslim awareness about the dangers of global Zionism, which targeted Jerusalem by establishing the Islamic University; and his jihadist stance against the ambitions of Western countries and global Zionism to occupy Jerusalem. The study also highlights that Zionist Jews made significant efforts to weaken the Ottoman Empire, sought to overthrow Second Sultan Abdul Hamid and aimed to occupy Jerusalem specifically and Palestine in general.