Rekombinant DNA teknolojisi ile floresan protein üretimi
Fluorescent protein production with recombinant DNA technology
  1. Tez No: 909620
  2. Yazar: EBRU KABOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAYE ÖNGEN ÖZGEN, PROF. DR. SERAP EVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otoindüksiyon, yeşil floresan protein, E.coli, optimizasyon, Autoinduction, green fluorescent protein, E.coli, optimization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Otoindüklenebilir kültür ortamları kullanılarak gerçekleştirilen biyoproses uygulamalarında bir operatör gereksinimi duyulmaması ayrıca sentetik indükleyici uygulamaları ile karşılaştırıldığında da üretim ortamı maliyetinin düşük olması ve sisteme müdahale ihtiyacını azaltması açısından değerlendirildiğinde büyük ölçekli üretim proseslerinde E. coli gibi protein ekspresyonunu lac operonu kontrolünde gerçekleştiren hücreler için sıklıkla tercih edilen kültür ortam koşulunu sağlamaktadır. Bu çalışmada, E. coli'de rekombinant yeşil floresan protein üretimi bir model olarak seçilerek üretimde farklı kültür koşulları değerlendirilmiştir ve en uygun koşul üzerinden maliyeti azaltmaya yönelik bir optimizasyon çalışması yapılmıştır. Sonuçta optimize edilen yeni ortamda 1,18 mg/ml konsantrasyonunda geleneksel IPTG indüklemesi yapılan LB ortamında ise 0,6 mg/ml konsantrasyonunda protein elde edilmiştir. Yapılan optimizasyon çalışması ile birlikte kültür ortamındaki tripton konsantrasyonu % 33,6 oranında azaltılmıştır ve daha düşük maliyetli bir üretim ortam kompozisyonu elde edilmiştir. Optimize edilen yeni üretim ortamı ve kontrol olarak IPTG indüklemesi yapılan LB üretim ortamında 2L karıştırmalı tank biyorektörde gerçekleşen üretimlerde protein konsantrasyonunda LB ortamında %130 optimize edilen yeni ortamda %45,2 artış hesaplanmıştır. Bu bulgular, verimli ve uygun maliyetli büyük ölçekli rekombinant protein üretimi için optimize edilmiş ortamın potansiyelini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Using autoinducible culture media in bioprocess applications eliminates the need for an operator and, compared to synthetic inducer applications, reduces production costs and the need for system intervention. This makes it a preferred culture condition for large-scale production processes involving cells like E. coli that express proteins under the control of the lac operon. In this study, recombinant green fluorescent protein production in E. coli was selected as a model, and different culture conditions were evaluated. An optimization study was conducted to reduce costs based on the optimal condition identified. As a result, in the optimized new medium, a protein concentration of 1.18 mg/ml was obtained, while in the traditional IPTG-induced LB medium, a concentration of 0.6 mg/ml was achieved. The optimization reduced the tryptone concentration in the culture medium by 33.6%, resulting in a more cost-effective production medium composition. In the production processes carried out in a 2L stirred-tank bioreactor, protein concentration increases of 130% in the LB medium and 45.2% in the optimized new medium were calculated. These findings highlight the potential of the optimized medium for efficient and cost-effective large-scale recombinant protein production.