Uluslararası Bakalorya Programı'nın uluslararası anlayış geliştirmeye katkısı (Türkiye örneği)
The contribution of international baccalaureate diploma programme to develop international understanding (The case of Turkey)
- Tez No: 264135
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Eğitim, Uluslararası Bakalorya Örgütü, Uluslararası Anlayış Geliştirme, International Education, International Baccalaureate Organization, Developing International Understanding
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırma Uluslararası Bakalorya Diploma Programı'nın (IB DP) , Uluslararası Anlayış geliştirmeye katkısı olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmaya öncelikle, IB DP ve uluslararası anlayış geliştirme ile ilgili literatür gözden geçirilerek başlanmıştır. Uluslararası Bakalorya Diploma Programı ve bu programın hedefleri incelenmiş, daha sonra da uluslararası anlayış tanımları ve bu kavram üzerine yapılan araştırmalar gözden geçirilmiştir. Yapılan incelemede Hinrich (2003) tarafından geliştirilen Uluslararası Anlayış Anketi'nin bu araştırmanın veri toplama aracı olarak kullanılabileceği kararlaştırılmış ve bu amaçla bu ölçeğin Türkçe'ye çevirisi yapılıp, çevirinin güvenilirliği kontrol edilmiştir. Öğrencilerin Uluslararası Anlayış Ölçeği'nin Türkçe ve İngilizce versiyonlarına verdikleri cevaplar arasında anlamlı bir fark olmadığının görülmesi üzerine, ölçek araştırmanın seçilen asıl örnekleminin üzerinde uygulanmıştır.Araştırma, 100'ü IB DP'de, 100'ü de ulusal programda okuyan toplam 200 kişi üzerine, iki farklı ölçme aracı kullanılarak yapılmıştır. Öğrencilerden öncelikle ?Uluslararası Anlayış? ın ne demek olduğunu kendi cümleleri ile tanımlamaları, sonra da Uluslararası Anlayış Ölçeğindeki 35 maddeye cevap vermeleri istenmiştir. Öğrencilerin Uluslararası Anlayış Anketi'ne verdikleri cevapların program türü, dil yeterlilikleri ve yurtdışı deneyimleri gibi değişkenlere göre anlamlı bir fark gösterip göstermediğine test etmek amacıyla Bağımsız Gruplar T-Testi uygulanmıştır. İkinci ölçek olan Öğrenci tanımlarının da, literatürdeki uluslararası anlayış tanımlarına ne kadar yakın olduklarını görebilmek için içerik analizi yapılmıştır.Sonuç olarak öğrencilerin Uluslararası Anlayış Anketine verdikleri cevapların yukarıda anılan değişkenlere göre anlamlı bir farklılık göstermediği fakat öğrenci tanımları arasında IB DP öğrencilerin yazdığı tanımların ulusal program okuyan öğrencilerinkinden daha kapsamlı, kişisel bakış açısını daha fazla yansıtan, literatürdeki uluslararası anlayış tanımlarını daha fazla içeren tanımlar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the contribution of International Baccalaureate Diploma Program (IB DP) in developing international understanding.Initially, the literature concerning the International Baccalaureate and international understanding was reviewed. The basis and objectives of Diploma Program were viewed and the definitions of international understanding and previous studies on this topic were analysed to gain more insight. The International Understanding Scale by Hinrichs (2003) was considered to be appropriate regarding the scope and aims of this study so the scale was translated into Turkish and the accuracy of the translation was controlled by giving two versions of the scale ? both English and Turkish- to a sample of English and Turkish speaking students. Detecting no statistically important difference between Ss? answers, the International Understanding Scale was applied to the main sampling of the study.This research was done among a population of 200 students, 100 being in the IB program and the other half in the Turkish national program, by using two different scales. The subjects were first asked to write the definition of international understanding in their own words and then they were asked to answer the International Understanding Scale. To decide whether variables such as abroad experience, language competence and type of the program cause statistically meaningful difference among students, Independent Samples T-Tests were employed. Being the second scale student definitions were analyzed with reference to international understanding definitions in the field.As a result, it was concluded that there is no meaningful difference between international understanding of IB students and that of national program students. However the content analysis of the definitions revealed that there is a clear difference between IB and non IB student, favouring IB students.