II. Meşrutiyet'in ilanı'ndan sonra Osmanlı donanmasında görev yapan İngiliz müşavirler
II. British counsellors who served in the Ottoman navy after the declaration of the Constitution
  1. Tez No: 909732
  2. Yazar: KEZİBAN NUR TAŞITLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH KIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı-İngiliz İlişkileri, Donanmada Uzmanlar, Müşavir, II. Meşrutiyet'in İlanından Sonra Gelen Uzmanlar, Ottoman-British Relations, Experts in the Navy, Counsellor, II. Experts Who Came After the Declaration of the Constitution
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Osmanlı Devleti XVIII. yüzyılın sonlarında 1770 yılında uğradığı Çeşme Baskınından sonra donanmanın ıslahı için çalışmalara başlamıştır. Bu savaş Osmanlı deniz kuvvetinin dönüm noktası olmuştur. Sultan III. Mustafa ve beraberindeki haleflerinin başlattığı ıslahat programı donanmayı iyileştirmeye yöneliktir. III. Mustafa haleflerine bu konuda örnek olmuştur. Bu ıslahat programı, tersanelerin bakım ve onarımı, gemilerin tamir ve tadilatı, yabancı uzmanlardan destek alınması gibi içeriğe sahiptir. Bu yabancı uzmanlardan özellikle İngiliz müşavirlerin yürüttükleri ıslah çalışmaları yer almaktadır. Çünkü Osmanlı Devleti, İngiltere'nin güçlü bir deniz geleneğine sahip olduğunu düşünmektedir. Resmî olarak Osmanlıİngiliz ilişkileri XVI. yüzyılda başlamıştır. Bu ilişkiler diğer devletlere nazaran daha yavaş ilerlemiş, bunun sebebi ise; Osmanlı Devleti'nin bir denge politikası kurmaya çalışmasıdır. Osmanlı-İngiliz ilişkileri zaman zaman gerginleşse de uzman ihtiyacını karşılaması anlamında Osmanlı devletine destek sağlamıştır. Osmanlı Devleti'nde müşavir paşa olarak 1839-1914 yılları arasında toplam yedi İngiliz danışman gelmişti. İngiliz Admiralty sistemini Osmanlı donanmasına uygulamaya çalışan uzmanlar devletin bahriye nazırları ve sadaret makamı ile de ters düşmüştü. Çoğu kez yürüttükleri çalışmalar bu kesimler tarafından engellenmeye çalışılmıştı. Gelen her müşavir Osmanlı donanmasını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmıştı. Bunun karşılığını zaman zaman maaş ve rütbe yükselmeleri ile almışlardı. Bu müşavirlerden bazıları var ki bizim asıl çalışma konumuzu oluşturmaktadır. Bunlar; II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Osmanlı donanmasında görev yapan İngiliz müşavirler; Amiral Douglas Gamble, Amiral Hugh Pigot Williams ve Amiral Arthur Henry Limpus'tur. Amiral Gamble, Osmanlı Devleti'nde 11 ay gibi bir sürede görev yapmış ve bu kısa sürede donanmanın ıslahı için oldukça güzel çalışmalar yürütmüştü. Amiral Gamble ve beraberinde getirdiği heyeti ile birlikte bir deniz okulu kurmuş ve donanmamız için Türk subayları yetiştirmişti. Amiralin donanmayı geliştirmek ve yenilemek için yaptığı çalışmalar ve Osmanlı Devleti'ne sunduğu raporlar oldukça önem arz etmektedir. Gamble Paşa'nın ardından gelen Williams Paşa, Osmanlı donanmasında teknik danışman sıfatıyla göreve başlamıştır. Bahriye Nezareti'nin özel bir bölümünde plan ve proje yapmakla meşgul olmuştur. Amiral Williams'ın istifasının ardından bir yıl kadar süre sonra Amiral Limpus Paşa, Osmanlı Devleti'nde bahriye danışmanı olarak görev yapmış donanmanın teknik eksikliklerini gidermek için Osmanlı Devleti'ne raporlar sunmaya başlamıştır. Fakat özellikle Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nın gelmesi ile donanmadaki eksikleri tam anlamıyla gideremeyen Limpus Paşa, görev süresi devam etmesine rağmen Osmanlı Devleti'nden ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire XVIII. at the end of the century, after the Çeşme Raid in 1770, he started working for the rehabilitation of the navy. This battle became the turning point of the Ottoman naval force. Sultan III. The rehabilitation program initiated by Mustafa and his accompanying successors is aimed at improving the navy. III. Mustafa has been an example to his successors in this regard. This reclamation program has content such as maintenance and repair of shipyards, repair and renovation of ships, receiving support from foreign experts. Among these foreign experts, especially the correctional studies carried out by British consultants are included. Because the Ottoman Empire believes that Britain has a strong maritime tradition. Officially, Ottoman-British relations were the XVI. it started in the century. These relations have progressed more slowly than in other states, and the reason for this is that the Ottoman Empire is trying to establish a policy of balance. Although Ottoman-British relations became tense from time to time, it provided support to the Ottoman state in the sense of meeting the need for specialists. A total of seven British advisers Decamped as counsellor pasha in the Ottoman Empire between 1839 and 1914. Experts who tried to apply the British Admiralty system to the Ottoman navy also contradicted the naval ministers of the state and the sadaret authority. Most of the times, the studies they conducted were tried to be blocked by these segments. Every consultant who came had done studies aimed at improving the Ottoman navy. They were rewarded for this with salary and rank increases from time to time. There are some of these consultants who constitute our main working position. These are; II. The British advisers who served in the Ottoman navy after the declaration of the Constitution were Admiral Douglas Gamble, Admiral Hugh Pigot Williams and Admiral Arthur Henry Limpus. Admiral Gamble had served in the Ottoman Empire for a period of about 11 months and had carried out quite good works for the improvement of the navy in this short time. Together with Admiral Gamble and the delegation he brought with him, he had established a naval school and trained Turkish officers for our navy. The admiral's work to develop and renew the navy and the reports he submitted to the Ottoman Empire are of great importance. Williams Pasha, who followed Gamble Pasha, started working as a technical consultant in the Ottoman navy. He has been busy making plans and projects in a special section of the Ministry of Naval Affairs. About a year after the resignation of Admiral Williams, Admiral Limpus Pasha served as a naval advisor in the Ottoman Empire and began to submit reports to the Ottoman Empire to address the technical shortcomings of the navy. But especially in Tripoli and the Balkans Limpus Pasha, who could not completely eliminate the deficiencies in the navy with the arrival of the Wars, left the Ottoman Empire, although his term of office continued.