Sultan II. Abdülhamit dönemi silah muayene komisyonları
Sultan Abdulhamid II period weapon inspection commissions
- Tez No: 909733
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH KIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Tarih, Defense and Defense Technologies, History
- Anahtar Kelimeler: Silah Muayene Komisyonu, Osmanlı Devleti, Almanya, Silah Ticareti, Weapons Inspection Commission, Ottoman State, Germany, Arms Trade
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Dünya üzerinde kurulmuş olan her devlet sınırlarını korumak adına sürekli bir silah üretimi içerisinde olmuştur. Özellikle ateşli silahların üretimi sonrasında savaşlarda elde edilen başarılar savunma sanayiinin gelişimini hızlandırmıştır. Osmanlı Devleti'nde de bu tür yeniliklerin her zaman takibi yapılmıştır. Almanya ile silah ticareti yapılmadan önce karşımıza çıkan devletlerde bulunmuştur. Bu durumun bir göstergesi olarak Amerika Birleşik Devletleri ile yapılan silah ithalatı ve gönderilen Silah Muayene Komisyonu bunun en açık örneğidir. Osmanlı Devleti ve Amerika Birleşik Devletleri ile başlayan ticari ilişkiler askerî alanda da ciddi bir boyutta artış göstermiştir. Şöyle ki; 1860 yılından itibaren Osmanlı Devleti'nin izlediği silahlanma politikası bu alanda dışa bağımlılığı beraberinde getirmiştir. Bu politikanın tam olarak içeriği tasarlanan bir silahın taklit edilerek yeniden üretilmesidir. Almanya'ya yönelen Osmanlı Devleti pazar arayışı içerisinde olan silah üreticisi devletler için bulunmaz bir fırsat olmuştur. Ancak Almanya'nın Osmanlı Devleti içerisinde Alman subaylar aracılığıyla girmesi bu pazar üzerindeki Alman nüfuzunu güçlendirmiştir. Almanya ile başlayan silah ticareti zamanla artarak devam etmiştir. Alınan silahların kontrolünün yapılması için yurtdışına gönderilmek üzere her biri alanında uzman olan subaylardan oluşturulan bir komisyon Almanya'ya gönderilmiştir. Yurtdışında yapılan kontroller yurt içerisinde de yapılmıştır. Eksik ve hatalı olan ürünler tespit edildikten sonra değişim işlemleri yapılmıştır. Yurt içerisinde yapılan incelemeler sonrasında silah ve mühimmatların ilgili yerlere dağıtımı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Every state established in the world has been in a constant production of weapons in order to protect its borders. Especially after the production of firearms, the successes achieved in the wars accelerated the development in the defense industry. In the Ottoman Empire, such innovations were always followed. The arms trade with the United States and the arms inspection commission, which were discussed at the beginning of the study, are an indicator of this. The commercial relations that started with the Ottoman Empire and the United States increased significantly in the military field as well. Namely; The armament policy followed by the Ottoman Empire since 1860 brought foreign dependency in this field. The exact content of this policy is to imitate a designed weapon and reproduce it. Afterwards, the Ottoman Empire, which turned to Germany, became a unique opportunity for the arms-producing states in search of a market. However, the entry of Germany into the Ottoman Empire through German officers strengthened the German influence on this market. The arms trade, which started with Germany, continued to increase over time. Being sent abroad to have my German weapons checked A commission consisting of officers, each of whom was an expert in their field, was sent to Germany. Controls carried out abroad were also carried out in the country. After detecting the missing and faulty products, the exchange processes were made. After the examinations carried out in the country, the distribution of weapons and ammunition to the relevant places was ensured.