ABD gücünün değişen doğası ve Türkiye'nin ulusal güvenliğine etkileri
The changing nature of USA power and its implications for Türkiye's national security
- Tez No: 909881
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK SAMİH GÜLBOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Güvenlik stratejileri, Güç, Uluslararası güvenlik, Uluslararası güç, United States of America, Security strategy, Power, International security, International power
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, küresel güç ve liderlik ilişkilerinin uluslararası sistemi nasıl şekillendirdiğini ve bu dinamiklerin, yükselen orta güç statüsündeki Türkiye'nin güvenliğine nasıl yansıdığını incelemeyi amaçlamaktadır. Küresel siyasete yön veren karar alıcılar çok boyutlu ve ilişkisel bir süreç olan gücü genellikle sahip olunan kaynaklarla elde edilebilecek sonuçlara indirgemektedir. Bu yaklaşım; baskı, kontrol ve zorlamaya dayalı sert güç yöntemlerinin öne çıktığı bir güç anlayışına yol açmaktadır. Gücü artırma veya koruma amacındaki aktörlerin, diğer aktörlerin davranışlarını kendi çıkarlarına göre yönlendirme politikasını belli bir süre devam ettirmeleri“güç yorgunluğu”olarak adlandırılabilecek bir duruma yol açabilmektedir. Güç yorgunluğu, başat aktörün çözüm üretme kapasitesini sınırlayarak, birim ve sistem düzeyinde etkili olan krizlere neden olabilir. Çalışmada, güç yorgunluğu olarak tanımlanan olgu, Bush, Obama ve Trump dönemlerinde uygulanan güç politikalarıyla ilişkilendirilmiş ve bu durumun uluslararası sistemde yarattığı etkiler analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında küresel sistemdeki güç dinamiklerinin Türkiye'nin dış politika stratejileri ve güvenlik algıları üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Türkiye'nin yükselen orta güç statüsü göz önünde bulundurularak, küresel sistemdeki değişen güç ilişkilerine verdiği tepkiler, karşılaştığı fırsat ve tehditler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines how global power and leadership relations shape the international system and how these dynamics affect the security of Türkiye, a rising middle power. Decision-makers who shape global politics often reduce power, a multidimensional and relational process, to the outcomes that can be achieved with the resources at their disposal.This approach leads to an understanding of power that emphasises hard power methods based on pressure, control and coercion. The continuation of a policy of directing the behaviour of other actors according to one's own interests over a period of time by actors seeking to increase or maintain power can lead to a situation that can be described as“power fatigue”. This phenomenon can precipitate crises at the unit and system level by impeding the dominant actor's capacity to devise solutions. This study examines the concept of power fatigue in relation to the power politics of the Bush, Obama and Trump eras, analysing its impact on the international system. Additionally, it explores the influence of power dynamics in the global system on Turkey's foreign policy strategies and security perceptions, considering Turkey's status as an emerging middle power. The study also analyses Turkey's reactions to changes in the global system and the opportunities and threats it faces.