Modifiye radikal mastektomilerde SPB ve TTPblok kombinasyonunun PECS 2 bloğuna karşıetkinliğinin karşılaştırılması: prospektifrandomize çalışma
Comparison of the effectiveness of SPB and TTP blockcombination versus PECS 2 block in modified radicalmastectomy: A prospective randomized study
  1. Tez No: 909944
  2. Yazar: HALİDE ŞAHUTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SELİM ÇÖMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Modifiye Radikal Mastektomi, PECS 2 blok, Serratus Plan blok, Transvers torasik musküler plan blok, Modified Radical Mastectomy, PECS 2 Block, Serratus Plane Block, Transversus Thoracic Muscular Plane Block
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş: Meme kanseri dünya çapında en sık görülen kanserlerden birisidir. Bu hasta grubu için tedavinin önemli bir parçası ise cerrahi işlemdir. Günümüzde sıklıkla modifiye radikal mastektomi operasyonu uygulanmaktadır. Her cerrahi operasyon gibi, bu operasyon sonrasında ağrı fonsiyonel iyileşme üzerine negatif etkilere sahiptir. Bu çalışmada, MRM sonrası preoperatif serratus plan blogu (SPB) ve transvers torasik plan (TTP) blok kombinasyonu ile Pektoral sinir blogu (PECS) 2 blogunun analjezik etkinliğinin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Anestezi ve Reanimasyon Kliniği'nde gerçekleştirildi. 18-75 yaş arasındaki ASA I-III hastalar iki gruba ayrıldı. Grup 1'e PECS 2 blogu uygulanırken, Grup 2'ye SPB ve TTP blogu kombine şekilde uygulandı. Operasyon sonrası 0, 1, 2, 4, 6, 12, 18 ve 24 saatlerde VAS skoru, opioid tüketimi ve komplikasyonlar değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), ASA sınıflandırması ve anestezi süresinde anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Hastaların post-operastif VAS, opioid tüketimi ve ek rescue analjezik sayısında anlamlı bir farklılık görülmedi. Grupların postoperatif bulantı kusma ve hasta memnuniyet puanlarında anlamlı bir farklılık olmadığı gözlendi (Sırasıyla p>0,05, p>0,05, p>0,05). Sonuç: Modifiye radikal mastektomi uygulamasında SPB ve TTP blogununun kombine uygulamasının PECS 2 bloguna göre postoperatif ilk 24 saatte analjezi ve hasta memnuniyeti yönünden üstünlük göstermediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Breast cancer is one of the most common cancers in the world. Surgery is an important part of the treatment for this group of patients. Nowadays, modified radical mastectomy (MRM) is often performed. As with any surgical procedure, postoperative pain has a negative impact on functional recovery. The aim of this study is to compare the analgesic efficacy of the combination of preoperative serratus plane block (SPB) and transversus thoracic plane (TTP) block versus pectoral nerve block (PECS) 2 block in MRM. Method: This study was conducted at the Anaesthesia and Resuscitation Department of Hatay Mustafa Kemal University. Patients aged 18-75 years with ASA I-III were divided into two groups. While group 1 was administrated the PECS 2 block, group 2 was administrated the combined SPB and TTP block. Postoperative VAS score, opioid consumption, complications , and patient satisfaction were assessed at 0, 1, 2, 4, 6, 12, 18 and 24 hours. Results: There were no significant differences in age, body mass index (BMI), ASA classification, and duration of anesthesia between the groups. There were no significant differences in post-operative VAS scores, opioid consumption or number of additional rescue analgesics between the groups. There were also no significant differences in postoperative nausea, vomiting or patient satisfaction scores between the groups (respectively p>0.05, p>0.05, p>0.05). Conclusion: The combination of SPB and TTP blocks in MRM did not exhibit superiority in terms of analgesia and patient satisfaction during the first 24 hours postoperatively compared to the PECS 2 block.