Iğdır ilinde yükseköğrenim görmeye gelen üniversite öğrencilerinin yaşadıkları problemlere ilişkin bir saha araştırması
A field study on the problems faced by university students pursuing higher education in Igdir province
- Tez No: 910010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA NUR ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Iğdır, Saha Araştırması, Üniversite Öğrencileri, Yaşam Problemleri, Yükseköğrenim, Iğdır, Field Research, University Students, Life Problems, Higher Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Iğdır, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan az nüfuslu bir ildir. Iğdır Üniversitesi şehrin tek üniversitesidir. Üniversite, şehrin geleceğinin yüzü olması nedeniyle bölge öğrencileri için ideal bir seçenek olmaktadır. Bu doğrultuda şehre yükseköğrenim görmek amacıyla her sene artan sayıda öğrenci gelmektedir. Bunun bir sonucu olarak öğrenci şehrine dönüşen Iğdır, henüz yeni olan Iğdır Üniversitesi'nin gelişimine kıyasla altyapı konusunda öğrenciler açısından birtakım zorluklar barındırmaktadır. Bu tez çalışması, Iğdır'da yükseköğrenim görmeye gelen üniversite öğrencilerinin karşılaştığı problemleri tespit etmek amacıyla yapılan bir saha araştırmasıdır. Bu araştırmada, kartopu örnekleme tekniği ve nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine mülakat yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada araştırma grubu olarak Iğdır'a başka illerden gelen 15 öğrenci seçilmiştir. Katılımcılara sözü edilen zorlukların tespiti amacıyla belirlenen sorular yöneltilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında öğrencilerin karşılaştığı genel zorluklar belirlenmiştir. Bu zorluklar bakımından elde edilen bulgular, başta ulaşım ve konaklama problemi olmak üzere, üniversitenin ve Iğdır'ın altyapı, üstyapı eksiklikleri, şehirde ve üniversitede sosyal alanların yetersizliği, Iğdır'ın sosyokültürel yapısının diğer şehirlerden farklı olması, üniversitenin beklentileri karşılama düzeyinde yetersizlikler barındırdığı görüşü şeklindedir. Tezin literatür taraması kısmında, araştırma konusuna yakın olan görüşlerin belirlenmesi için ilgili başlıklarda detaylı taramalar yapılmıştır. Araştırma yöntemi kapsamında araştırma tasarımı, veri toplama yöntemleri ve veri analizi süreçleri takip edilmiştir. Araştırmanın son kısmında katılımcılar tarafından öne sürülen sorunların çözümü için öneriler sunulmuştur. Araştırma neticesinde elde edilen tüm bulgular, ilgili kurumlar ve politika yapıcılar için bir kaynak ve benzer konularda yapılacak araştırmalar için rehber olma niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Iğdır is a sparsely populated province located in the Eastern Anatolia Region. Iğdır University is the only university in the city. Since the university is seen as the face of the city's future, it has becom, 2024e an ideal option for students in the region. Consequently, an increasing number of students com, 2024e to the city each year for higher education. As a result, Iğdır is transforming into a student city, although it still faces some challenges regarding infrastructure com, 2024pared to the development of the relatively new Iğdır University. This thesis study is a field research aimed at identifying the problems faced by university students who com, 2024e to Iğdır for higher education. In this research, the snowball sampling technique and in-depth interview method from qualitative research methods were employed. A total of 15 students from other provinces who came to Iğdır were selected as the research group. Participants were asked questions aimed at identifying the aforementioned challenges. Based on the findings obtained, the general difficulties faced by the students were determined. These challenges include transportation and accom, 2024modation issues, inadequacies in the infrastructure and superstructure of both the university and Iğdır, insufficient social spaces in the city and university, the distinct socio-cultural structure of Iğdır com, 2024pared to other cities, and the university's shortcom, 2024ings in meeting expectations. In the literature review section of the thesis, detailed searches were conducted under relevant headings to identify views related to the research topic. Within the research methodology, the research design, data collection methods, and data analysis processes were followed. In the final part of the research, recom, 2024mendations were proposed for solving the problems highlighted by the participants. All findings obtained from the research serve as a resource for relevant institutions and policymakers, as well as a guide for future studies on similar topics.