Crocus sativus L. tıbbi bitkisi ekstraktının 3t3-l1 fare hücre hattında mitokondri ve adiposit biyogenezinde rol alan genlerin mRNA ifade analizlerinin incelenmesi
Investigation of mRNA expression analysis of genes involved in mitochondria and adipocyte biogenesis of Crocus sativus L. medicinal plant extract in 3t3-l1 mouse cell line
  1. Tez No: 910100
  2. Yazar: ALEYNA EZGİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Safran, Adiposit Biyogenezi, Mitokondri Biyogenezi, Saffron, Adipocyte Biogenesis, Mitochondria Biogenesis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Adiposit biyogenezi, adipoz kök hücrelerinden adipositlerin; mitokondri biyogenezi ise yeni mitokondrilerin sentezlendiği çok aşamalı biyolojik süreçlerdir. Adiposit ve mitokondri oluşum sürecinde meydana gelebilecek hatalar Tip 2 DM, obezite, insülin direnci, kardiyovasküler hastalıklar gibi Dünya çapında prevelansı yüksek olan hastalıkların patogenezi ile ilişkilendirilmektedir ve adiposit ve mitokondri biyogenezinin moleküler mekanizmalarının sağlıklı işleyişini sağlamak bu hastalıklar için tedavi edici bir yöntem olarak dikkat çekmektedir. Adiposit ve mitokondri biyogenezinde oluşan hasarların giderilmesi ve neden olabilecekleri hastalıklar konusunda bir tedavi yöntemi olarak kullanılması açısından bitkisel kaynaklı ürünler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Crocus sativus L. bilinen adıyla safran, antik çağlardan bu yana çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmış tıbbi bir bitkidir. Safran bitkisinin Tip 2 DM, dislipidemi gibi temelinde adiposit ve mitokondri biyogenezi hasarlarının da olduğu bilinen hastalıklar üzerinde tedavi edici etkisi olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Bu çalışmada 3T3-L1 adiposit hücreleri farklı doz ve zaman dilimlerinde safran stigmalarından elde edilen ekstrakta maruz bırakılmıştır. Hücrelerden RNA izolasyonu yapılmış ve cDNA'ya çevrilerek obezite, enflamasyon gibi adiposit ve mitokondri biyogenezi hasarlarının neden olabileceği hastalıklar ile ilişkili olan LPL, MCP-1, Col-V, PGC-1α ve mtHSP70 genleri transkripsiyonel seviyede incelenmiştir. Housekeeping gen olarak 18S kullanılmıştır. Sonuçlara göre safran stigma ekstraktının LPL seviyelerinde anlamlı bir düşüşe sebep olmadığı, MCP-1 ve mtHSP70 gen ekspresyonunun 250 µg/ml doza 24 saat maruz kalmış hücrelerde düştüğü, Col-V gen ekspresyonunun 48 saatte düştüğü, PGC-1α geni ekspresyon seviyesinin 48 saatte artış gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Adipocyte biogenesis, adipocytes from adipose stem cells; mitochondrial biogenesis is a multi-stage biological process in which new mitochondria are synthesized. Errors that may occur in the formation process of adipocytes and mitochondria are associated with the pathogenesis of dieases with high prevelance worldwide, such as Type 2 DM, obesity, insulin resistance and cardiovascular diseases and ensuring the healthy functioning of the molecular mechanisms of adipocyte and mitochondria biogenesis attracts attention as a therapeutic method for these disease. Studies are being carried out on plant-derived products to eliminate damages in adipocyte and mitochondria biogenesis and to use them as a treatment method for the diseases they may cause. Crocus sativus L., also known as saffron, is a medicinal plant that has been used in the treatment of various diseases since ancient times. Studies have shown that saffron has a therapeutic effect on diseases such as Type 2 DM and dyslipidemia which are known to have damage to adiocyte and mitochondria biogenesis. In this study, 3T3-L1 adipocyte cells were exposed to extract obtained from saffron stigmas at different doses and time periods. RNA was isolated from the cells and converted into cDNA. LPL, MCP-1, Col-V, PGC-1α and mtHSP-70 genes, which are associated with diseases such as obesity and inflammation that may be caused by damage to adipocyte and mitochondria biogenesis, were examined at the transcriptional level. 18S was used as the housekeeping gene. According to the results, saffron stigma extract did not cause a significant decrease in LPL leves, MCP-1 and mtHSP-70 gene expression decreased in cells exposed to 250 µg/ml dose for 24 hours, Col-V gene expression decreased in 48 hours, PGC-1 α gene expression level increased in 48 hours. The results shown have been achieved.