Kişisel antrenör hizmeti alarak rekreatif fitness yapan bireylerin egzersiz dışı fiziksel aktivite (NEAT) seviyelerinin incelenmesi
Asessment of non-exercise physical activity levels of individuals engaded in recreational fitness with personal trainer services
- Tez No: 910274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL TEZCAN KARDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Fiziksel Aktivite, Kişisel Antrenör, Exercise, Physical Activity, Personal Trainer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, rekreatif olarak fitness yapan ve kişisel antrenör hizmeti alan bireyler ile serbest çalışan bireylerin haftalık fiziksel aktivite düzeyleri ve egzersiz dışı fiziksel aktiviteleri (NEAT) karşılaştırılmıştır. Araştırmanın amacı, kişisel antrenör hizmeti alan bireylerin yalnızca egzersiz dışında yapmış olduğu fiziksel aktivitelerini belirlemek ve serbest çalışan bireylerin günlük fiziksel aktivitelerine göre nasıl bir farklılık gösterdiğini incelemektir. Araştırma, bu kapsamda bireylerin egzersiz dışındaki aktivitelerine daha fazla dikkat çekmeyi ve NEAT'in önemini ve etkilerini tartışmayı hedeflemiştir. Araştırmada 16'sı kişisel antrenör hizmeti alan, 13'ü serbest çalışan olmak üzere toplam 29 katılımcı yer almıştır. Katılımcıların fiziksel aktiviteleri, MET (Metabolik Eşdeğer Görev) değerleri ve günlük adım sayıları analiz edilerek değerlendirilmiştir. Haftalık MET değerleri hesaplamaları için Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi (FADA-7) ve günlük adım sayısı verileri için akıllı saatler/telefonlar, pedometrelerden yardım alınmıştır. Verilerin analizi için SPSS 26 programı kullanılmıştır, gruplar arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre, serbest çalışan bireylerin ortalama MET değerleri haftalık 2183.46 ± 262.20 iken, kişisel antrenör hizmeti alan bireylerde bu değer 1676 ± 172.00 olarak bulunmuştur. Günlük adım sayıları verileri serbest çalışan bireyler günde ortalama 9,450 ± 1,200 adım atarken, kişisel antrenör hizmeti alan bireylerde bu sayı 7,200 ± 950 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, serbest çalışan bireylerin NEAT'e katkı sağlayan yürüme, merdiven çıkma ve ayakta yapılan işler gibi alt aktivitelerde daha fazla enerji harcadığı gözlemlenmiştir. Sonuçlara göre, kişisel antrenör hizmeti alan bireylerin genel fiziksel aktivite düzeyleri serbest çalışanlara kıyasla daha düşük bulunmuştur. Serbest çalışan bireylerin kişisel antrenör hizmeti alan bireylere göre günlük fiziksel aktivitelerinde daha fazla enerji harcadığı görülmüştür. Bu durum, kişisel antrenörlerin danışanlarını günlük yaşam aktivitelerini artırma konusunda bilinçlendirmelerinin önemini ortaya koymaktadır. Araştırma, NEAT'in günlük enerji harcamasında kritik bir rol oynadığını ve yaşam kalitesini artırmada etkin bir unsur olduğunu vurgulamaktadır. Günlük adım sayısının artırılması, oturma süresinin azaltılması ve NEAT seviyesini yükseltmeye yönelik davranışların teşvik edilmesi önerilmektedir. Bu çalışma, NEAT'in genel sağlık, kilo yönetimi ve enerji dengesi üzerindeki önemini ortaya koyarak literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study compares the weekly physical activity levels and non-exercise physical activities (NEAT) of individuals engaging in recreational fitness with personal trainer (PT) services and those who are self-employed. The aim of the research is to determine the physical activities performed outside of exercise by individuals receiving PT services and to examine how these differ from the daily physical activities of self-employed individuals. The study aims to highlight the activities outside exercise, discuss the importance and effects of NEAT, and bring more attention to these aspects. A total of 29 participants, including 16 individuals receiving PT services and 13 self-employed individuals, were included in the study. The physical activities of participants were evaluated through their MET (Metabolic Equivalent of Task) values and daily step counts. To calculate weekly MET values, the Physical Activity Assessment Questionnaire (FADA-7) was used, while daily step count data were obtained from smartwatches/phones and pedometers. Data were analyzed using SPSS 26, and significant differences were found between the groups.According to the findings, the average weekly MET values of self-employed individuals were 2183.46 ± 262.20, while this value was 1676 ± 172.00 for individuals receiving PT services. Daily step count data revealed that self-employed individuals took an average of 9,450 ± 1,200 steps per day, compared to 7,200 ± 950 steps for those receiving PT services. Furthermore, it was observed that self-employed individuals expended more energy in sub-activities contributing to NEAT, such as walking, climbing stairs, and tasks performed while standing. The results indicate that the overall physical activity levels of individuals receiving PT services were lower compared to self-employed individuals. Self-employed individuals were found to expend more energy in their daily physical activities than those receiving PT services. This underscores the importance of personal trainers raising awareness among their clients about increasing daily living activities. The study highlights the critical role of NEAT in daily energy expenditure and its effectiveness in improving quality of life. Recommendations include increasing daily step counts, reducing sedentary time, and promoting behaviors aimed at elevating NEAT levels. This study seeks to contribute to the literature by emphasizing the significance of NEAT in general health, weight management, and energy balance.