Judo antrenörlerinin kararlılık düzeyleri ve algılanan liderlik tarzlarının incelenmesi
Stability levels of judo coaches and investigation of perceptioned leading styles
- Tez No: 609535
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZULLAH KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör, Judo, Kararlılık, Liderlik, Coach, Judo, Stability, Leadership
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, judo federasyonunda görev yapan judo antrenörlerinin yöneticilerinden algıladığı liderlik tarzlarına yönelik kararlılıkları üzerine etkilerini belirlemektir. Judo antrenörlerinin kararlılık düzeyleri cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, meslekteki hizmet yılı, antrenör belgesi kademesi, günlük çalışma saati, meslek hayatı boyunca antrenörlük yapılan sporcu sayısı, görevlendirme şekli, milli takım antrenörlük durumu, antrenör belgesi alma yeri ve aylık gelir düzeyi değişkenleri açısından incelenmiştir. Tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmaya Türkiye'deki aktif olarak antrenörlük yapan 420 judo antrenör katılmıştır. Araştırmanın verilerini Duckworth ve Quinn tarafından geliştirilen Kısa Kararlılık Ölçeğini Türkçeye uyarlayarak Akın A. ve Arıcı N. tarafından geliştirilen ''Revize Edilmiş Kararlılık Ölçeği'' ve Avolio ve Bass tarafından geliştirilen ve Akdoğan tarafından Türkçeye uyarlanan“Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği'' ve Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma istatistiklerinin sonucunda”Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, Serbestlik Derecesi ve Anlamlılık'' verileri elde edilmiştir. Verilerin analizinde ''Pearson Korelasyon Katsayısı, Tek Yönlü Varyans Analizi ve t. Testi'' tekniklerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre judo antrenörlerinin kararlılık düzeyi“yüksek seviye”olarak tespit edilmiş ve liderlik algıları ''dönüşümcü lider'' olarak ortaya çıkmıştır. Judo antrenörlerinin kararlılık düzeyleriyle liderlik algıları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca judo antrenörlerinin kararlılık düzeylerinde medeni hal, antrenörlük kademesi, milli takım antrenörlük durumlarına göre anlamlı fark tespit edilmiş; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, meslekteki hizmet yılı, günlük çalışma saati, meslek hayatı boyunca antrenörlük yapılan sporcu sayısı, görevlendirme şekli, antrenör belgesi alma yeri ve aylık gelir düzeyi durumlarına göre anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of judo coaches working in judo federation on their determination to leadership styles perceived from their managers. Judo coaches' stability levels are gender, age, marital status, education level, year of service, level of trainer certificate, daily working hours, number of athletes who have been coached throughout the course of their career, type of assignment, national team coaching status, receiving trainer certificate and monthly income level variables were examined. A research conducted at the screening model who has participated actively coaching in Turkey 420 judo coach. Adapting the data of the study to the Short Stability Scale developed by Duckworth and Quinn into Turkish, Akın A. and Arıcı N. developed by“Revised Stability Scale”and developed by Avolio and Bass and Akdogan by the Çok Multi-Factor Leadership Scale lanan and the Personal Information Form. As a result of the research statistics, '' Arithmetic Mean, Standard Deviation, Degree of Freedom and Significance“ data were obtained. In the analysis of the data, ears ”Pearson Correlation Coefficient, One Way Analysis of Variance and t. Test“ techniques were used. According to the results of the research, the stability level of judo coaches was determined as ”high level ve and their perception of leadership emerged as“transformational leader”. A significant relationship was found between the judo trainers“level of stability and their perceptions of leadership. In addition, judo trainers”stability levels were found to be significantly different according to marital status, coaching level, national team coaching status; There were no significant differences in terms of gender, age, education level, year of service, daily working hours, number of athletes coaching during their professional life, type of assignment, place of receiving coach certificate and monthly income level.