Bir Tunç Çağı toplumunun günlük yaşamı 'Oylum Höyük örneği'
Daily life of a Bronze Age society 'Oylum Mound example'
- Tez No: 910303
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN AÇIKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Tunç Çağı, Oylum Höyük, Günlük Yaşam, Anadolu Toplumları, Bronze Age, Oylum Mound, Daily Life, Anatolian Societies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez çalışmasında, Tunç Çağı toplumlarının günlük yaşamları incelenmektedir. Çalışma Kilis ilinde yer alan Oylum Höyük örneği üzerinden incelenmiştir. Araştırmada, Tunç Çağı toplumlarının ekonomik, sosyal ve kültürel yapılarına dair elde edilen arkeolojik veriler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, Oylum Höyük'te yaşayan insanların beslenme alışkanlıkları, barınma koşulları, mimari yapıları, sanatsal ve kültürel etkinlikleri, tekstil üretimindeki materyalleri ve ölü gömme gelenekleri gibi birçok pratik ele alınmıştır. Araştırmada, Tunç Çağı toplumlarının sosyal, kültürel, dini ve ekonomik yapılarına dair elde edilen arkeolojik bulgular üzerinden detaylı bir şekilde incelenmiştir. Oylum Höyükte gerçekleştirilen kazılar sırasında bulunan eserler ve alanlar, geçmişteki günlük yaşam tarzlarına dair önemli bilgiler sunmaktadır. Bu bilgiler ışığında, Oylum Höyük'ün sadece yerel bir yerleşim yeri değil, aynı zamanda geniş ticaret ve kültür ağı içinde idari bir yönetim merkezi, aynı zamanda endüstriyel bir ticaret noktası olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the daily lives of Bronze Age societies are examined. The study was examined through the example of Oylum Mound located in Kilis province. In the study, archaeological data obtained regarding the economic, social and cultural structures of Bronze Age societies were examined in detail. The main purpose of the study was to examine many practices such as the eating habits, housing conditions, architectural structures, artistic and cultural activities, textile production materials and burial traditions of the people living in Oylum Mound. In the study, the archaeological findings obtained regarding the social, cultural, religious and economic structures of Bronze Age societies were examined in detail. The artifacts and areas found during the excavations carried out in Oylum Mound provide important information about daily life styles in the past. In the light of this information, it was understood that Oylum Mound was not only a local settlement, but also an administrative center within a wide trade and cultural network, and also an industrial trade point.