E-ticaret sitelerinde yer alan tüketici yorumları ve değerlendirmelerinin tüketici tutumu ve satın alma davranışı üzerindeki rolü
The role of consumer comments and evaluations on e-commerce sites on consumer attitude and purchasing behavior
- Tez No: 910304
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOKSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Nitel Çalışma, Tüketici yorumu, Satın alma Niyeti, E-Commerce, Qualitative Study, Consumer comments, Purchase Intention
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Online alış veriş yöntemlerinin sahip olduğu bir takım avantajlar tüketicinin ilgisini bu yöne çekmektedir. Bu noktada artış gösteren talebin karşılanması için e-ticaret sitelerinin çoğalarak avantajlı hale gelmeleri kaçınılmaz hale gelmektedir. E-ticaret sitelerinde yer alan tüketici yorumları ve değerlendirmeleri, tüketici tutumu ve satın alma davranışı üzerinde önemlidir çünkü tüketiciler bir ürün ya da hizmet hakkında karar verirken diğer kullanıcıların deneyimlerinden etkilenmektedir. Bu araştırmanın amacı; e-ticaret sitelerinde yer alan tüketici yorumları ve değerlendirmelerinin tüketici tutumu ve satın alma davranışı üzerindeki rolünün belirlenmesidir. Çalışma Sivas il merkezinde faaliyet veren Netglobal Endüstriyel Yatırım A.Ş. işletmesinde yapılmıştır. Örneklem seçiminde nitel çalışmada en çok kullanılan amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış olup, katılımcı sayısı veri doygunluğuna göre belirlenmiştir. Buna göre cevapların tekrar etmeye başlamasıyla katılımcı sayısı 15 ile sonlandırılmıştır. Çalışmanın bulgularında, katılımcılar arasında daha çok kadınların yer aldığı, lisans ve lisansüstü eğitim almış katılımcıların daha yüksek gelir gruplarında yer aldığı görülmektedir. katılımcıların çoğunun interneti iyi düzeyde kullandığı ve internetten alışveriş yapma sıklığının yüksek olduğu belirlenmiştir. Günlük internet kullanım süresi olarak 3-4 saat veya daha fazla kullandığı, İnternet alışverişinin yapıldığı kategoriler arasında giyim, elektronik ve ev eşyalarının yer aldığı belirlenmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda ana tema olarak e-ticaret, satın alma davranışı, tüketici tutumu; alt tema olarak, müşteri memnuniyeti, yer zaman tasarrufu, ödeme kolaylığı, erişilebilirlik, bireysel ihtiyaç, tüketici yorumları, ürün bilgisi, beğenilme sayısı, bireysel tecrübe, satıcı firma, değişim-iade kolaylığı, düşük fiyat, sosyal medya, kargo süreci, fiyat- performans ürünü, şeffaflık, güvenirlik, görsellik belirlenmiştir. Yapılan analizler neticesinde, tüketici yorumlarının güvenirliğinin, sayısının, satın alma davranışını pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A number of advantages of online shopping methods attract the attention of consumers in this direction. At this point, it becomes inevitable for e-commerce sites to increase and become advantageous in order to meet the increasing demand. Consumer reviews and evaluations on e-commerce sites are important on consumer attitudes and purchasing behavior because consumers are influenced by the experiences of other users when making decisions about a product or service. The purpose of this study is to determine the role of consumer reviews and evaluations on e-commerce sites on consumer attitude and purchase behavior. The study was conducted in Netglobal Endüstriyel Yatırım A.Ş., which operates in Sivas province center. Purposive sampling method, which is most commonly used in qualitative studies, was used in sample selection and the number of participants was determined according to data saturation. Accordingly, the number of participants was finalized with 15 when the answers started to repeat In the findings of the study, it is seen that there are more women among the participants, and the participants with undergraduate and graduate education are in higher income groups. It was determined that most of the participants use the Internet at a good level and the frequency of online shopping is high. It was determined that the daily internet usage time was 3-4 hours or more, and the categories of internet shopping included clothing, electronics and household goods. As a result of the interviews, e-commerce, purchasing behavior, consumer attitude were determined as the main theme; customer satisfaction, space-time saving, ease of payment, accessibility, individual need, consumer comments, product information, number of likes, individual experience, seller company, ease of exchange-return, low price, social media, shipping process, price-performance product, transparency, reliability, visuality were determined as sub-themes. As a result of the analysis, it was determined that the reliability and number of consumer comments positively affect the purchasing behavior.