65 yaş üstü hastaların acil servise mükerrer başvurularının maliyet analizi
Cost analysis of repeated applications of the patients over the age of 65 to the emergency department
- Tez No: 910403
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERVAN GÖKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Geriatri, Maliye, Emergency Medicine, Geriatrics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı hasta, Maliyet analizi, Tekrar başvuru, Elderly patient, cost analysis, readdmision
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Acil servisimize 1 yıl içerisinde başvuran 65 yaş üstü hastalar ve bu hastaların tekrarlayan başvurularının maliyet analizini yapmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 1 ocak 2014 ve 31 aralık 2014 tarihler arasında acil servisimize yapılan 143909 başvuru incelendi. Veriler, Hastane Bilgi Yönetim Sisteminden (HBYS) alındı. 65 yaş üstü hasta başvuruları, mükerrer başvuruları da göz önüne alınarak daha detaylı olarak incelendi. Ayrıca 65 yaş üstü hastaların, ilk başvuru tanıları dikkate alınarak tanı bazında maliyetler ve yine tanı bazında tekrarlayan başvuru sıklıkları incelendi. Hasta maliyetleri hesaplanırken Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) fatura edilen tutarlar göz önüne alındı. Hastaların iş gücü kaybı, maluliyet nedeniyle oluşan maliyetler, hastane personel giderleri vb. ikincil harcamalar hasta maliyetleri hesaplamasına dahil edilmedi. Maliyetler işlemin yapıldığı tarihteki Merkez Bankası efektif alış değerinden döviz kurları göz önüne alınarak Amerikan Doları üzerinden de hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 143909 acil servis başvurusunun 77100'ü (%53,6) erkek, 66809'u (%46,4) kadın idi. 65 yaş üstü 21458 başvuru (toplamın %15'i) olduğu görüldü. 65 yaş ve üzeri grupta kadın cinsiyetin çoğunlukta olduğu görülmektedir (%52,4). 2014 yılında acil servise yapılan bütün başvuruların acil serviste yapılan işlemlerinin maliyet ortancası 38,60 TL (17,6$) olarak saptanmıştır. Hastalar 65 yaş ve üstü ile 65 yaş altı olarak iki grup halinde değerlendirildiğinde; maliyet ortancaları sırasıyla, 127,43 TL (58,16$) ve 33 TL (15,06$) olarak bulundu. Tek başvurusu olanların acil servis maliyeti ile mükerrer başvurusu olanların ilk geliş acil servis maliyetleri sırasıyla 131 TL (59,8$) ve 158,04 TL (72,13$) olarak bulundu; Sonuç: Sonuç olarak yaşla birlikte artan maliyet ve tekrarlayan başvuru sıklığı göz önüne alındığında, yaşlı hastaların acil serviste değerlendirilmesinde daha özenli olunması gerektiği aşikardır. Ayrıca gün geçtikçe artan acil servis başvuru sayıları düşünüldüğünde acil servislere yönelik bu tarz maliyet analizlerinin daha akılcı kaynak kullanımının önünü açacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to analyze the cost of 65 years and older patients admitted to the emergency department and repeated admission of these patients within 1-year period. Materials and Methods: In this study, we examined 143909 admissions to the emergency service between 1 January 2014 and 31 December 2014. Data were enrolled from the hospital information management system retrospectively. Admissions of patients age 65 and older and also repetitive admissions have been examined. We examined the costs and frequency of repeated admissions of groups according to the diagnosis. Patient costs were calculated by using the bills of Social Security Institution (SGK). The costs caused by disability, work loss of patients and secondary hospital expenses such as staff costs were not included in the calculation of costs of patients. The costs were also calculated in US dollar equivalents. Results: 77 100 of the 143 909 emergency department visits included in the study (53.6%) were male and 66809 of (46.4%) were female. Ages 65 years and older 21 458 admissions (15% of the total) were identified. 65 years and older group shows that the majority of the female sex (%52,4). The median cost of the studies in the emergency room of all admissions is 38.60 TL ($ 17.6). When the patients were assessed in two groups as 65 years of age and older and under 65 years of age, the median cost was found in order 127.43 TL ($ 58.16) and 33 TL ($ 15.06). The cost of emergency service studies of patients with single admissions and the cost of the first admission of patients with multiple admissions were found in order 131 TL ($ 59.8) and 158.04 TL ($ 72.13). Conclusion: In conclusion, rising costs with age and the frequency of repeated admission indicates that we have to be more attentive in the evaluation of elderly patients in the emergency department. Also, when the ever increasing number of emergency room admissions are concerned, we believe this kind of cost analysis for the emergency services will open the way for a more rational use of resources.