Spor Eğitim Modeli ile yapılan futbol antrenmanlarının takım birlikteliğine etkisi
The effect of team unity of football trainings done with the Sports Training Model
- Tez No: 910509
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET HAŞIL KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, spor eğitim modeli, takım antrenmanları, takım birlikteliği, Football, sports education model, team training, team unity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma, spor eğitim modeli (SEM) ile yapılan takım antrenmanlarının genç futbolcuların takımlar birlikteliği üzerindeki etkilerini inceleyen ön test son test deney ve kontrol gruplu bir deneysel çalışmadır. Bu deneysel çalışmada katılımcılar; spor eğitim modeliyle yapılan futbol antrenmanlarının 14 yaş grubu futbol okulu öğrencilerinin takım birlikteliği üzerindeki etkisini incelemiştir. Araştırmanın başında öğrencilere“Takım Birlikteliği Envanteri”ile ön test uygulanmış ve sonuçlar dört haftalık eğitim programının sonunda yapılarak son test ile karşılaştırılmıştır. Program, haftada 5 gün, her gün 90 dakikalık antrenmanlar şeklinde toplam 30 saat sürmüştür. İlk hafta, spor eğitim modelinin tanıtılması ve temel futbol eğitimi verilmiştir. İkinci hafta, öğrenciler gruplara ayrılarak oyuncu, hakem, sağlık görevlisi, antrenör gibi roller üstlenmiş ve eğitimlerine bu çerçevede devam etmişlerdir. Üçüncü hafta, takımlar arası turnuva maçları düzenlenerek takım içi uyum ve stratejik becerilerin geliştirilmesi sağlanmıştır. Araştırma sonunda, spor eğitim modelinin takım birlikteliği üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla ön test ve son test sonuçları karşılaştırılmıştır. Deney grubunda yapılan analizler, takım uyumu ve sosyal etkileşimde anlamlı düzeyde iyileşme olduğunu göstermiştir. Özellikle performans hedeflerine ulaşma ve takım içi sorumluluk paylaşımında belirgin ilerlemeler kaydedilmiştir. Kontrol grubunda ise anlamlı bir gelişme gözlemlenmemiştir. Literatürle karşılaştırıldığında, Spor Eğitim Modeli'nin (SEM) takım birlikteliğini güçlendirdiği ve grup içi sosyal dinamiklere olumlu katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular, SEM'in takım sporlarında bireysel ve grup düzeyinde etkili bir model olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is an experimental study with pretest, posttest, experimental and control groups that examines the effects of team training with the sports education model (SEM) on the team unity of young football players. Participants in this experimental study; examined the effect of football training carried out with the sports education model on the team unity of 14-year-old football school students. At the beginning of the research, a pre-test was applied to the students with the“Team Cohesiveness Inventory”and the results were compared with the post-test at the end of the four-week training program. The program lasted a total of 30 hours, 5 days a week, with 90-minute trainings every day. In the first week, the sports education model was introduced and basic football training was given. In the second week, the students were divided into groups and assumed roles such as players, referees, health workers, and coaches, and continued their training within this framework. In the third week, tournament matches were organized between the teams, and the development of team harmony and strategic skills was ensured. At the end of the research, the pre-test and post-test results were compared in order to evaluate the effect of the sports education model on team unity. Analyzes performed in the experimental group showed that there was a significant improvement in team cohesion and social interaction. Significant progress has been made, especially in achieving performance targets and sharing responsibilities within the team. No significant improvement was observed mn the control group. When compared with the literature, it was concluded that the Sports Education Model (SEM) strengthens team unity and contributes positively to intra-group social dynamics. These findings reveal that SEM is an effective model in team sports at the individual and group levels.