Sezai Karakoç'un 'Gün Doğmadan' adlı kitabının Türkçe eğitiminde metinlerarasılık açısından incelenmesi
Examining of Sezai Karakoç's Gün Doğmadan in terms of intertextuality in Turkish education
  1. Tez No: 910548
  2. Yazar: BÜŞRA GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAVRUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Eğitimi, Metinlerarasılık, Sezai Karakoç, Gün Doğmadan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Metinlerarasılık kavramı, 1960'ta Julia Kristeva tarafından kurama dönüştürülmüş bir metin gerçekliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Her metin kendinden önce yazılmış ve sonra yazılacak olan metinlerle canlı bir etkileşim bağı taşımaktadır. Metinler, okuyucunun zihninde bu etkileşim bağıyla beraber yeniden kurulmaktadır. Çalışmamızda modern Türk şiirinin en çarpıcı isimlerinden biri olan Sezai Karakoç'un Gün Doğmadan adlı, bütün şiirlerinin yer aldığı eserinin, metinlerarası unsurlar bakımından mahiyetinin tespit edilmesi ve Türkçe eğitimi açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gün Doğmadan adlı eserdeki şiirlerin ilk üç bölümündeki, alıntılar ve atıflar (gönderge) bağlamında değerlendirilip metinlerarasılık yönüyle incelenip yorumlanmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi modeli kullanılmıştır. Çalışmamızın materyalini Sezai Karakoç'un farklı kitaplar olarak yayımlanmış bütün şiirlerinin toplu olarak yer aldığı Gün Doğmadan adlı kitapta bulunan şiirler oluşturmaktadır. Eserde yapılan incelemeler sonucunda ağırlıklı olarak alıntılardan çok atıflara (göndergeler) başvurulduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda Gün Doğmadan adlı kitapta yer alan şiirlerin metinlerarası okumaya oldukça elverişli bir kaynak olduğu kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of intertextuality is a textual reality that was theorized by Julia Kristeva in 1960. Every text carries a living bond of interaction with the texts written before it and the texts to be writtenafter it. Each text is reconstructed in the reader's mind with this interaction bond. In our study, it is aimed to determine the nature of Sezai Karakoç's Gün Doğmadan, one of the most striking names of modern Turkish poetry, in terms of intertextual elements and to evaluate it in terms of Turkish education. The poems in Gün Doğmadan were evaluated in th econtext of quotations and references (reference) and analyzed and interpreted in terms of intertextuality. Document analys is model, one of the qualitative research methods, wasused in the study. The material of our study consists of the poems in the book titled Gün Doğmadan, which collectively contains all of Sezai Karakoç's poems published in different books. As a result of the examinations made in thework, it was determined that references (references) were used more than quotations. As a result of the study, it has been reached that the poems in thebooktitled Gün Doğmadan are a very convenient source fori ntertextual reading. Keyconcepts: Turkish Education, intertextuality, Sezai Karakoç, Gün Doğmadan