Nusrettin Bolelli ve Belagat Kitabı incelemesi
Nusrettin Bolelli the Book of Eloquence review
  1. Tez No: 910729
  2. Yazar: HASAN ONUR DEMİRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM KOCABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Bedî, Belagat, Beyân, Meânî, Nusrettin Bolelli, Arap Dili ve Edebiyatı, Bedî, Eloquence, Declaration, Meânî, Nusrettin Bolelli
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez, Prof. Dr. Nusrettin Bolelli'nin Belagat adlı eserine odaklanarak, eserin tanıtımı ve değerlendirmesini akademik bir perspektiften sunmaktadır. Bolelli, Arap dili ve edebiyatı alanında hem telif hem de tercüme çalışmaları ile tanınmış; bu alanda Türkiye'deki akademik birikime önemli katkılar sağlamış bir akademisyendir. Belagat eseri, özellikle Türkiye'de belagat ilminin öğretilmesinde başvurulan temel kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Çalışma, öncelikle belagat ilminin tarihçesi ve temel kavramlarına kısa bir giriş yaparak başlamaktadır; böylece okuyucuya, Bolelli'nin bu eseri aracılığıyla ele aldığı konunun geniş bağlamını anlamaları için bir çerçeve sunulmaktadır. Ardından, Bolelli'nin akademik kariyerine, Arap dili ve edebiyatına yönelik katkılarına değinilmektedir. Tezin ana bölümlerinde, Belagat kitabı, içerik, yapı, hedef kitle ve kullanılan öğretim yöntemleri açılarından ayrıntılı bir biçimde ele alınmaktadır. Kitabın, belagat ilmini öğrenmek isteyen öğrenciler ve akademisyenler için güvenilir bir başvuru kaynağı olarak öne çıktığı vurgulanmaktadır. Bolelli'nin sade ve açık üslubu, eserin akademik çevrede ve dil öğrenicileri arasında anlaşılır ve etkili bir kaynak olmasını sağlamaktadır. Kitapta belagat kavramları detaylı bir şekilde açıklanmakta, ayrıca bu kavramların anlaşılmasını kolaylaştırmak için örneklerle desteklenmektedir. Bu tez, Bolelli'nin Belagat kitabının Türk akademisindeki yeri ve önemini ortaya koymayı; eserin, belagat eğitimi ve Arap dili alanında yapılacak gelecek araştırmalara katkı sunmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Böylece, bu çalışmanın ilgili literatüre önemli bir katkı yapması ve belagat alanındaki eksiklikleri gidermesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on Prof. Dr. Nusrettin Bolelli's work titled Belagat, providing an academic introduction and evaluation of the book. Bolelli is a well-known academic in the field of Arabic language and literature, recognized for his contributions through both original works and translations, significantly enriching academic knowledge in Turkey in this field. Belagat is considered one of the fundamental sources for teaching rhetoric (balagha) in Turkey. The study begins with a brief introduction to the history and key concepts of rhetoric, offering readers a framework to understand the broad context of the subject that Bolelli addresses through this work. Following this, the thesis touches on Bolelli's academic career and his contributions to Arabic language and literature. In its main sections, the thesis thoroughly examines Belagat in terms of content, structure, target audience, and teaching methods. The book is highlighted as a reliable reference for students and academics interested in learning rhetoric. Bolelli's clear and straightforward style makes the work a comprehensible and effective resource for both academic circles and language learners. The book thoroughly explains rhetoric concepts and supports these explanations with examples to facilitate comprehension. This thesis aims to reveal the significance and position of Bolelli's Belagat within Turkish academia, intending for the work to contribute to rhetoric education and to future research in Arabic language studies. Thus, it is expected that this study will make an important contribution to the relevant literature and help address gaps in the field of rhetoric.