Biberiye yağının çalışma belleği üzerindeki etkisi
The effect of rosemary oil on working memory
- Tez No: 910812
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇER ESKİKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Biberiye yağı, Çalışma belleği, Galvanik deri yanıtı, operation span görevi, Rosemary oil, Working memory, Galvanic skin response, Operation span task
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada biberiye yağı kullanımının çalışma belleği üzerindeki etkilerini deneysel olarak değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmaya 53 sağlıklı gönüllü katılmıştır. Çalışma belleğinin değerlendirilmesi için operation span görevi (OSPAN) esnasında galvanik deri yanıtı ölçülmüştür. Elde edilen veriler sonucunda biberiye yağının olduğu koşullarda galvanik deri yanıtı ortalamasının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çalışma belleği için OSPAN verilerine göre biberiye yağının olmadığı koşulda işlem yanıtı ortalamaları toplam sonuçlar ile doğru yanıtlarda daha yüksekken; yanlış yanıtlarda biberiye yağının olduğu koşulda işlem yanıtı ortalamaları daha yüksektir. Kadınların OSPAN verileri sonucunda toplam ve doğru yanıt ortalamaları biberiye yağının olmadığı koşulda daha yüksekken; yanlış yanıtlarda biberiye yağının olduğu koşullar daha yüksektir. Biberiye yağının olduğu koşullarda galvanik deri yanıtı ortalaması kadın katılımcılarda daha yüksek olduğu bulunmuştur. Erkeklerde ise OSPAN verilerine göre biberiye yağının olduğu koşullarda toplam ve yanlış yanıt ortalamaları daha yüksekken; doğru yanıtlarda biberiye yağının olmadığı koşullarda daha yüksektir. Benzer şekilde erkek katılımcılarda da biberiye yağının olduğu koşulda galvanik deri yanıtı daha yüksektir. Son olarak çalışmada biberiyenin uygulanış sırasına bağlı olarak toplam, doğru ve yanlış yanıtlar arasında anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda biberiye yağının çalışma belleği üzerindeki etkisinin aydınlatılması için çalışmaların devam etmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to experimentally evaluate the effects of rosemary oil use on working memory. 53 healthy volunteers participated in the study. Galvanic skin response was measured during the operation span task (OSPAN) to evaluate working memory. As a result of the obtained data, it was found that the galvanic skin response average was higher in the presence of rosemary oil. According to OSPAN data for working memory, while the operation response averages were higher in the absence of rosemary oil and in correct responses, the operation response averages were higher in the presence of rosemary oil for incorrect responses. As a result of OSPAN data for women, the total and correct response averages were higher in the absence of rosemary oil; while the conditions with rosemary oil were higher for incorrect responses. The galvanic skin response average was found to be higher in female participants in the presence of rosemary oil. In males, according to OSPAN data, the total and incorrect response averages were higher in the presence of rosemary oil; while the correct responses were higher in the absence of rosemary oil. Similarly, the galvanic skin response was higher in male participants in the presence of rosemary oil. Finally, it was determined that there were significant differences between total, correct and incorrect answers depending on the order of rosemary application in the study. In this context, studies need to continue to elucidate the effect of rosemary oil on working memory.