Akran danışmanlığının hemşirelik öğrencilerinin sosyal-duygusal öğrenme becerilerine ve sosyal öz- yeterliğine etkisi
Peer counseling for nursing students social-emotional learning skills and social self-impact on competency
  1. Tez No: 910859
  2. Yazar: AYŞE NUR AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ŞENYUVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akran danışmanlığı, Sosyal duygusal öğrenme, Sosyal öz yeterlik, Hemşirelik öğrencisi, Akran, Akran danışmanı, Peer counseling, Peer, Peer counselor, Social emotional learning skills, Nursing student, Social self-efficacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
AKRAN DANIŞMANLIĞININ HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL-DUYGUSAL ÖĞRENME BECERİLERİNE VE SOSYAL ÖZ- YETERLİĞİNE ETKİSİ Ayşe Nur AYDEMİR İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hemşirelikte Eğitim Anabilim Dalı Hemşirelikte Eğitim Programı Danışman: Doç. Dr. Emine ŞENYUVA (2024).Akran Danışmanlığının Hemşirelik Öğrencilerinin Sosyal Duygusal Öğrenme Becerilerine ve Sosyal Öz yeterliğine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi .İstanbul. Hemşirelik var olan mesleki bilgi ve becerilerin yanı sıra yüksek düzeyde duyguların farkına varma, duygularını yönetme, etkin dinleme, bireyi anlama, empati yapma, etkili iletişim kurma, sosyal etkileşimlerde ve ilişkilerde bulunma vb. becerileri içeren bir meslektir. Hemşirelik öğrencilerinin sosyal duygusal öğrenme becerilerini ve sosyal öz yeterliklerini geliştirmede akran danışmanlığı en etkili bir yöntemlerden biridir. Araştırmada, akran danışmanlığının hemşirelik öğrencilerinin sosyal duygusal öğrenme becerilerine ve sosyal öz yeterliğine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, randomize kontrollü deneysel araştırma tasarımındadır. Araştırmada evren olarak, İstanbul ilinde yer alan devlet üniversitelerinden birindeki Hemşirelik Fakültesi'nde 2023- 2024 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören bütün 2. sınıf öğrencileri (N: 228) olarak belirlenmiştir. Girişim grubundaki 47 akrana, 23 akran danışmanı olarak atanmıştır. Kontrol grubundaki akranlara, akran danışmanı atanmamıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Akran Danışmanı Bilgi Formu, Akran Bilgi Formu, Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri Ölçeği, Sosyal Öz Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Değerlendirme yapılırken tanımlayıcı istatistiksel analizler ve normal dağılıma sahip olan verilerde nicel verilerin karşılaştırılabilmesi için iki bağımsız gruplardaki fark için bağımsız t testi, ikiden fazla bağımlı aşama karşılaştırılmalarında da tekrarlı şekilde yapılan ölçümlerde varyans analizi yöntemi kullanılmıştır. Girişim grubunun Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri Ölçeği toplam puan ortalamasında 3.ay izlem puan ortalamasının uygulama öncesi puan ortalamasından yüksek olduğu görülmektedir. Kontrol grubunun Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri Ölçeği toplam puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Girişim ve kontrol grubunun Sosyal Öz Yeterlik Ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farka rastlanmıştır. Girişim grubunun 3.ay izlem puanının daha yüksek olduğu görülmektedir. Girişim grubunun arkadaşlık ilişkileri, sosyal girişkenlik, kalabalık önünde rahat olabilme, gruba katılabilme alt boyutlarının ve Sosyal Öz Yeterlik Ölçeği toplamının 3.ay izlem puan ortalaması kontrol grubundan daha yüksektir. Kontrol grubunun sosyal destek/yardım sunabilme alt boyutunun 3.ay izlem puan ortalaması girişim grubundan yüksektir. Elde edilen bulgular ile; akran danışmanlarına, akranların sosyal duygusal öğrenme becerilerini ve sosyal öz yeterliklerinin gelişimini destekleyecek etkinlikleri/çalışmaları içeren, onları bu konuda yönlendirecek Akran Danışmanı Eğitimi verilmesi, akranların sosyal duygusal öğrenme becerilerinin ve sosyal öz-yeterliklerinin gelişiminin sağlanması amacı ile akran danışmanı ve akranların birlikte çalışabilecekleri ortamların sağlanması, sosyal projeler yürütülmesi, üniversitelerde/fakültelerde bulunan öğrenci kulüplerine ve sportif aktivitelere yönlendirilerek katılımlarının ve sosyalleşmelerinin desteklenmesi önerilebilir. Kasım 2024, 113 sayfa.
Özet (Çeviri)
PEER COUNSELING'S EFFECTS ON NURSING STUDENTS' SOCIAL-EMOTIONAL LEARNING SKILLS AND SOCIAL SELF-EFFECT ON COMPETENCY Ayşe Nur AYDEMİR Istanbul University-Cerrahpaşa Graduate Education Institute Department of Nursing Education, Nursing Education Program Advisor: Assoc. Dr. Emine ŞENYUVA (2024).The Effect of Peer Counseling on Nursing Students' Social Emotional Learning Skills and Social Self-Efficacy. Master's Thesis. Istanbul.In addition to existing professional knowledge and skills, nursing also includes being aware of high-level emotions, managing emotions, listening effectively, understanding the individual, empathizing, communicating effectively, engaging in social interactions and relationships, etc. It is a profession that involves skills. Peer counseling is one of the most effective methods in improving nursing students' social emotional learning skills and social self-efficacy. The research aimed to determine the effect of peer counseling on nursing students' social emotional learning skills and social self-efficacy. The research is in a randomized controlled experimental research design. The population of the research was determined as all second-year students (N: 228) studying at the Faculty of Nursing at one of the state universities in Istanbul in the 2023-2024 academic year. 23 peer counselors were assigned to 47 peers in the intervention group. Peers in the control group were not assigned a peer counselor. As data collection tools in the research; Peer Counselor Information Form, Peer Information Form, Social Emotional Learning Skills Scale, Social Self-Efficacy Scale were used. During the evaluation, descriptive statistical analyzes and independent t-test were used for the difference in two independent groups to compare quantitative data in normally distributed data, and analysis of variance method was used for repeated measurements in comparisons of more than two dependent stages.It is seen that the intervention group's Social Emotional Learning Skills Scale total score average at the 3rd month follow-up is higher than the pre-application score average. There was no statistically significant difference between the Social Emotional Learning Skills Scale total score average of the control group. A significant difference was found between the Social Self-Efficacy Scale mean scores of the intervention and control groups. It is seen that the 3rd month follow-up score of the intervention group is higher. The 3rd month follow-up score average of the intervention group's sub-dimensions of friendship relations, social initiative, being comfortable in front of a crowd, being able to participate in a group, and the Social Self-Efficacy Scale is higher than the control group. The 3rd month follow-up score average of the social support/assistance sub-dimension of the control group is higher than the intervention group. With the findings obtained; providing peer counselors with Peer Counselor Training, which includes activities/studies that will support the development of peers' social emotional learning skills and social self-efficacy and will guide them in this regard, and providing environments where peer counselors and peers can work together in order to ensure the development of peers' social emotional learning skills and social self-efficacy. It may be recommended to carry out social projects and support student participation and socialization by directing them to student clubs and sports activities at universities/faculties. November, 2024, 113 pages.