Gebeliğin intrahepatik kolestazı olgularında doppler parametrelerinin obstetrik sonuçlarla ilişkisinin araştırılması
The investigation of the relationship between doppler parameters and obstetric outcomes in cases of intrahepatic cholestasis of pregnancy
  1. Tez No: 910920
  2. Yazar: MÜMİNE EDA ŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. MİRAÇ ÖZALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebeliğin intrahepatik kolestazı, olumsuz perinatal sonuç, serebroplasental oran, serum safra asidi düzeyi, uterin arter Doppleri, Intrahepatic cholestasis of pregnancy, adverse perinatal outcome, cerebroplacental ratio, serum bile acid level, uterine artery Doppler
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Gebeliğin intrahepatik kolestazı (GİHK) olgularında, değerlendirilen Doppler parametrelerinin fetal ve perinatal sonuçlarla olan ilişkisini incelemektir. Materyal ve Metod: Çalışmamızda 25/12/2023 -25/06/2024 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Doğumhane Acile ve Perinatoloji Polikliniği'ne başvuran 59 GİHK tanısı alan ve 59 kontrol hasta olmak üzere 118 hasta prospektif olarak incelendi. Hastalar Doppler ultrasonografi ile değerlendirilerek perinatal sonuçlar açısından karşılaştırıldı. Ayrıca GİHK hastalar serum safra asidi düzeyine göre üç gruba ayrılarak Doppler değerleri ve perinatal sonuçlar açısından karşılaştırıldı. Bulgular: GİHK ile kontrol grubunda uterin arter Pulsalite İndeksi(PI), serebroplasental oran(CPR) ve Mid Cerebral Arter(MCA) PI açısından anlamlı farklar bulunmuştur. GİHK'da uterin arter PI daha yüksek, CPR, MCA PI daha düşük bulundu. Umblikal arter PI açısından fark bulunmadı. Artmış serum safra asidi(SSA), uterin ve umblikal arter PI yüksekliği, MCA PI düşüklüğü ile ilişkilidir. SSA düzeyi ile CPR arasında ilişki bulunmadı. GİHK'da Aspartat Aminotransferaz (AST), Gama Glutamil Transferaz(GGT), total bilirubin daha yüksekti. SSA arttıkça AST arttığı, protrombin zamanı(PT)'nin azaldığı saptandı. SSA arttıkça Alanin Amimotransferaz(ALT) ve GGT arttı ancak anlamlı değildi. GİHK'da erken doğum, düşük doğum ağırlığı, yüksek kord pH, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YDYBÜ) oranı daha yüksek bulundu. GİHK'li hastalar SSA düzeyine göre üç gruba ayrıldı. Yüksek SSA düzeyi artmış uterin arter PI, azalmış MCA PI ile ilişkili bulundu. SSA 40 µmol/L üstü olan grupta erken doğum, düşük doğum ağırlığı, YDYBÜ oranı daha sık görüldü. Sonuç: GİHK'lı olgularında kontrol grubuna göre, uterin arter direncinde artış, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve YDYBÜ kabulünde artış izlenmiştir. Maternal serum safra asidi düzeyinde artış, uterin arter direncinde artış, orta serebral arter direncinde ve serebroplasental oranda azalma ve umblikal arter direncinde artış ile ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to investigate the relationship between Doppler parameters and fetal and perinatal outcomes in cases of intrahepatic cholestasis of pregnancy (ICP). Materials and Methods: In our study, 118 patients, including 59 diagnosed with ICP and 59 control patients, who applied to the Emergency Delivery Room and Perinatology Clinic of Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital between 25/12/2023 and 25/06/2024, were prospectively examined. Patients were evaluated with Doppler ultrasonography and compared in terms of perinatal outcomes. Additionally, ICP patients were divided into three groups based on serum bile acid levels and compared in terms of Doppler values and perinatal outcomes. Results: Significant differences were found between the ICP and control groups in terms of uterine artery Pulsatility Index (PI), cerebroplacental ratio (CPR), and Middle Cerebral Artery (MCA) PI. In ICP, uterine artery PI was higher, while CPR and MCA PI were lower. No difference was found in terms of umbilical artery PI. Increased serum bile acid (SBA) was associated with higher uterine and umbilical artery PI and lower MCA PI. No relationship was found between SBA level and CPR. There was no significant difference in terms of fetal biometry. In ICP, Aspartate Aminotransferase (AST), Gamma-Glutamyl Transferase (GGT), and total bilirubin were higher. As SBA increased, AST increased, and prothrombin time (PT) decreased. As SBA increased, Alanine Aminotransferase (ALT) and GGT increased, but this was not significant. In ICP, preterm birth, low birth weight, high cord pH, and Neonatal Intensive Care Unit (NICU) admission rates were higher. ICP patients were divided into three groups based on SBA levels. No difference was found between the groups in terms of umbilical artery PI and CPR. There was a difference between two groups in terms of MCA PI, and the average uterine artery PI was different in all three groups. High SBA levels were associated with increased uterine artery PI and decreased MCA PI. In the group with SBA levels above 40 µmol/L, preterm birth, low birth weight, and NICU admission rates were more frequent. Conclusion: In ICP cases, compared to the control group, an increase in uterine artery resistance, redistribution of cerebral blood flow due to a decrease in brain blood flow resistance, an increase in preterm birth, low birth weight, and NICU admission were observed. An increase in maternal serum bile acid levels was found to be associated with an increase in uterine artery resistance, a decrease in middle cerebral artery resistance and cerebroplacental ratio, and an increase in umbilical artery resistance.