Ovaryum İskemi Reperfüzyon Hasarında Hifla ve Beclin-1 Proteinlerinin Ekspresyon Seviyesinin İncelenmesi
Investigation of Expression Level of Hifla and Beclin-1 Proteins in Ovarian Ischemia Reperfusion Injury
  1. Tez No: 910968
  2. Yazar: ESRANUR ATİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Ovaryum, HIF1α, Beclin1, TAS, TOS, Ovary, HIF1α, Beclin1, TAS, TOS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışma, ovaryum iskemi-reperfüzyon (İ/R) hasarının histopatolojik etkilerini incelemek ve bu süreçte HIF-1α ve Beclin-1 proteinlerinin ekspresyon seviyelerini analiz ederek, hipoksi ve otofaji mekanizmalarındaki rollerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 24 Wistar albino dişi sıçan üç gruba ayrılmıştır: kontrol, iskemi ve iskemi/reperfüzyon grupları. İskemi grubu sıçanlarında ovaryan torsiyon ile 1 saat iskemi, ardından reperfüzyon grubunda detorsiyon ile 2 saat reperfüzyon uygulanmıştır. Ovaryum dokuları histolojik analiz için hematoksilen-eozin (H&E) ve immünohistokimyasal boyama ile değerlendirilmiştir. Total antioksidan (TAS) ve total oksidan (TOS) seviyeleri biyokimyasal yöntemlerle ölçülmüştür. Bulgular: İskemi ve İ/R gruplarında, kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede artan foliküler dejenerasyon, atretik folikül sayısı ve stromal hasar gözlenmiştir. HIF-1α ekspresyonu, İ/R grubunda kontrol ve iskemi gruplarına göre belirgin şekilde artmış, özellikle oosit, zona pellusida ve stromal hücrelerde yoğunlaşmıştır. Beclin-1 ekspresyonu ise stromal alanlarda ve tekal hücrelerde güçlü pozitif reaksiyon gösterirken granüloza hücrelerinde düşük düzeyde kalmıştır. TAS seviyeleri azalmış, TOS seviyeleri ise her iki deney grubunda da kontrol grubuna kıyasla artmıştır. Sonuç: HIF-1α ve Beclin-1'in artan ekspresyonu, ovaryan İ/R hasarında hipoksiye adaptasyon ve otofaji süreçlerinin aktive olduğunu göstermektedir. Bu proteinler, İ/R hasarının tedavi stratejilerinde hedeflenebilir biyobelirteçler olarak potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the histopathological effects of ovarian ischemia-reperfusion (I/R) injury and analyze the expression levels of HIF-1α and Beclin-1 proteins, focusing on their roles in hypoxia and autophagy mechanisms. Materials and Methods: The study involved 24 Wistar albino female rats divided into three groups: control, ischemia, and ischemia/reperfusion. Ovarian torsion was applied for 1 hour in the ischemia group, followed by 2 hours of detorsion-induced reperfusion in the I/R group. Ovarian tissues were examined through hematoxylin-eosin (H&E) staining and immunohistochemical analysis. Total antioxidant (TAS) and total oxidant (TOS) levels were measured biochemically. Results: Compared to the control group, the ischemia and I/R groups exhibited significant increases in follicular degeneration, the number of atretic follicles, and stromal damage. HIF-1α expression was markedly elevated in the I/R group, particularly in oocytes, zona pellucida, and stromal cells. Beclin-1 expression demonstrated strong positive reactions in stromal areas and thecal cells, while remaining low in granulosa cells. TAS levels were reduced, whereas TOS levels were elevated in both experimental groups compared to controls. Conclusion: The increased expression of HIF-1α and Beclin-1 indicates activation of hypoxia adaptation and autophagy processes in ovarian I/R injury. These proteins may serve as potential biomarkers and therapeutic targets for managing I/R-induced damage.