Metabolik sendromlu hastalarda mikrovasküler komplikasyon açısından göz dibi ve işitme kaybı değerlendirilmesi
  1. Tez No: 911052
  2. Yazar: EMEL ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, ateroskleroz, retinopati, işitme kaybı, tinnitus, vertigo, Metabolic syndrome, atherosclerosis, retinopathy, loss of hearing, tinnitus, vertigo
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Dr. Emel Çetinkaya, Metabolik Sendromlu Hastalarda Mikrovasküler Komplikasyon Açısından Gözdibi Ve İşitme Kaybı Değerlendirilmesi, FSM Eğitim Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanlık Tezi, İstanbul 2010 Giriş Amaç: Metabolik sendrom insülin direnci, santral obezite, dislipidemi, hiperglisemi ve hipertansiyon ile karakterizedir. Birçok çalışmada diyabeti olmayan metabolik sendromlu kişilerde mikrovasküler komplikasyonlar açısından aterosklerotik retinopati ve işitme kaybı görülme sıklığının sağlıklı kişilere oranla arttığı bunun da daha çok bozulmuş açlık glikozu olanlarda ve yüksek kan basıncı, obezite ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.. Biz de bu çalışmamızda IDF 2005 kriterlerine göre metabolik sendrom tanısı alan ancak aşikar diyabeti olmayan kişilerde mikrovasküler komplikasyon açısından göz dibi ve işitme kaybını değerlendirdik. Materyal Metod: Çalışma, FSM Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç hastalıkları polikliniğine mevcut hastalığı ile ilgili rutin tetkiklerini yaptırmak için gelen hastalarda gerçekleştirilmiştir. Hastaların göz dibinde aterosklerotik retinopati ve odiyometri ile işitme kaybı araştırılıp metabolik sendrom komponentleri ile ilişkisine bakılmıştır. Bulgular: Toplam 70 hasta ve 32 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Olguların 22 si erkek (%31,4) 48 i kadındı(%68,6) Metabolik sendrom komponentlerini tek tek inceledik, 51 hastada HDL düşük(%72), 52 hastada hipertansiyon (%74,3) 54 hastada TG yüksek (%77,1) ve 30 hastada IFG ve IGT saptadık(%42,9) . Metabolik sendromlu gruptan retinopatisi olanlarda %82,4 HDL düşüklüğü, %79,4 HT, %85,3'ü TG yüksekliği ve %41,2 IFG veya IGT'si olduğu tespit edildi. Yine Odiyometri ile işitme kaybı saptananların %89,5 HDL düşüklüğü, %84,2 HT, %89,5 TG yüksekliği ve %47,4 IFG veya IGT'si olduğu görüldü. Ancak istatiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,005) çünkü çalışmaya aşikar diyabetliler alınmadı ve tek tek komponentlerin değil metabolik sendromun bir bütün olarak komplikasyonlara sebep olduğu gözlendi. Ayrıca semptom olarak vertigo ve tinnitusun metabolik sendromla ilişkisini araştırdık ve klinik olarak anlamlı artış saptandı. Sonuç: Metabolik sendrom hem erken dönem hem de geç dönem komplikasyonlar açısından önemli bir mortalite ve morbitide sebebidir. Metabolik sendrom komponentlerinin bir arada olması retinopati ve işitme kaybı komplikasyonları açısından tek komponente göre daha anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Metabolic syndrome is characterized by insulin resistance, central obesity, dyslipidemia, hyperglycemia and hypertension. In many studies, it was seen that, for the patients with metabolic syndrome but without diabetes, the incidences of atherosclerotic retinopathy and loss of hearing, which are among microvascular complications, were increased compared to healthy people, leading to a more impaired fasting glucose and the observation of a higher blood pressure and obesity. In this study, we evaluated the microvascular complications, including loss of hearing and fundus, in the people that took the diagnosis of metabolic syndrome according to IDF 2005 criteria, without overt diabetes. Material and Method: The study was conducted on the patients that were presented to Internal Diseases Polyclinic of FSM Education and Research Hospital to undergo the routine analysis concerning their existing disease. For the patients, atherosclerotic retinopathy at the fundus was examined and loss of hearing was evaluated using audiometry and, thereafter, their association with the components of metabolic syndrome was seen. Results: A total of 70 patients and 32 healthy controls were included to the study. For the subjects, 22 were male (31.4%) and 48 were female (68.6%). We individually examined the components of metabolic syndrome and, as a result, we found lower HDL in 51 patients (72%), hypertension in 52 patients (74.3%), higher TG in 54 patients (77.1%) and impaired fasting glucose level or impaired glucose tolerance in 30 patients (42.9%). Of the patients with retinopathy in the group with metabolic syndrome, 82.4% showed lower HDL, 79.4% showed HT, 85.3% showed an elevated TG and 41.2% showed IFG or IGT. Again, of the people that showed loss of hearing using audiometry, 89.5% showed lower HDL, 84.2% showed HT, 89.5% showed an elevated TG and 47.4% showed IFG or IGT. However, these results were not found to be statistically significant (p>0.005) because the study did not enroll the people with overt diabetes and it was observed that the complications were not resulting from individual components but from the metabolic syndrome as a whole. In addition, we investigated the association between the metabolic syndrome and the presence of vertigo and tinnitus and we found a clinically significant increase. Conclusion: Metabolic syndrome is an important reason of mortality and morbidity in terms of both early- and late-stage complications. The concomitant presence of the components of metabolic syndrome was more significant compared to individual presence of each component, in terms of the complications of retinopathy and loss of hearing.