Spor bilimleri fakültesi ve eğitim fakültesi öğrencilerinin spor yapma durumlarına göre psikolojik sağlamlık düzeylerinin ve özgüven davranışlarının karşılaştırılması(Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi örneği)
Comparison of psychological resilivity levels and self-confidence behaviors of students of faculty of sports sciences and faculty of education according to their sports activity (Tokat Gaziosmanpasa University example)
- Tez No: 911082
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SELİM AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Yapma, Psikolojik Sağlamlık, Özgüven Davranışı, Sports, Psychological Resilience, Self-Confidence Behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, Spor Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Fakültesi öğrencilerinin spor yapma durumlarına göre psikolojik sağlamlık düzeyleri ve özgüven davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Anket çalışması, iki fakülte arasındaki öğrencilerin spor faaliyetlerini kadar sürede yaptıklarını, ne tür spor faaliyetlerinde aktif olduklarını, katılımcıların çalışma durumun ve gelir düzeylerinin nasıl etki ettiği hakkında kısaca bilgiler verebilir. Araştırma evrenini Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Spor bilimleri fakültesi ile Eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise katılımcıların evrenden seçkisiz olarak belirlendiği ve evrendeki her birimin araştırmaya katılma olasılığının eşit olduğu, evreni temsil açısından güçlü özellikleri belirtilen“basit rastgele örnekleme yöntemi”ile gönüllü olarak katılan (232 erkek 225 kadın) üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Örnekleme Google Forms aracılığıyla erişilmiş olup, araştırmaya katılım gönüllülük esasına bağlı olduğundan 457 öğrenciden geri dönüş olmuş ve analizler bu öğrencilerden elde edilen veriler üzerinden gerçekleştirilmiştir. SPSS 25 programı aracılığıyla yapılan analiz sonuçlarına göre, Spor Bilimleri fakültesi öğrencilerinin Eğitim fakültesi öğrencilerine göre daha yüksek oranda düzenli spor yaptıkları tespit edilmiştir (p < 0.05). Bu sonuç, Spor Bilimleri fakültesi öğrencilerinin spor yapma alışkanlıklarının, eğitim programlarının doğası gereği, diğer öğrencilere göre daha fazla olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to comparatively examine the psychological resilience levels and self-confidence behaviors of students of Faculty of Sports Sciences and Faculty of Education according to their sports acquaintances. The survey study can provide brief information about how long students between the two faculties do sports activities, what kind of sports activities they are active in, and how the participants' employment status and income levels affect them. The research universe consists of undergraduate students studying at the Faculty of Sport Sciences and Faculty of Education of Tokat Gaziosmanpaşa University. The sample consists of university students (232 male, 225 female) who participated voluntarily with the“simple random sampling method”, where the participants were randomly selected from the universe and each unit in the universe had an equal probability of participating in the research, and whose strong characteristics were specified in terms of representing the universe. The sample was accessed via Google Forms, and since participation in the research was voluntary, 457 students responded and the analyses were conducted on the data obtained from these students. According to the analysis results conducted via SPSS 25 program, it was determined that the students of the Faculty of Sport Sciences did regular sports at a higher rate than the students of the Faculty of Education (p < 0.05). This result supports the fact that the sports habits of the students of the Faculty of Sport Sciences are higher than those of other students due to the nature of their educational programs.