Suç işlenen yerlerde bulunan alet izlerinin yorumlanması
Interpretation of tool marks found at the crime scenes
- Tez No: 91109
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇELİK TARIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alet izleri, Suç yeri, Deliller, Baskı izleri
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
58 6.ÖZET Suç İşlenen Yerlerde Bulunan Alet İzlerinin Yorumlanması Günlük yaşamımızda ve iş hayatında önemli bir yeri olan aletler suç aleti olarak da kullanılabilmektedir. Bu aletler ya üretim aşamasında veya kullanım sırasında işlevsel uçlarında bir takım özellikler kazanırlar. Bu özellikler o aleti benzersiz yapar. Aletlerin kullanımı sırasında her hangi bir nesneye temas etmesi durumunda, nesneye aletin üzerindeki özellikler geçer. Bu şekillerin incelenmesi sonucu izlerin hangi alet tarafından yapıldığı belirlenebilecek veya suçun aletle işleniş tarzı tespit edilecek böylece soruşturmaya bilgi sağlanmış olacaktır. Her hangi bir suç işlenen yerde bu tip izler genelde zorla girilmeye çalışılması veya değerli bir eşyanın içine konulan kutu gibi nesnelerin açılmaya çalışılması durumlarında karşılaşılır. Bu durumda iz bozulmadan korunmaya alınmalı ve incelenmek üzere laboratuara götürülmelidir. Laboratuar aşamasında ise izin genel fotoğrafı çekilir daha sonra mikroskopla izlerin üzerindeki detaylar ve karakteristik özellikler belirlenmeye çalışılır. Daha sonra şüpheli aletlerle aynı tür zemine test izleri bırakılır. Bırakılan test izi ile orijinal iz mukayese edilerek izi yapan alet tespit edilmeye çalışılır. Toprak üzerindeki alet izleri içinde aynı durum söz konusudur. Çukurun üzerindeki toprak kazı teknikleri ile açılır. Toprağın içindeki alet izleri tespit edilir ve izin fotoğrafı çekilir. Böylece kazının hangi alet tip tarafından yapıldığı belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
59 7.SUMMARY INTERPRETATION OF TOOL MARKS FOUND AT THE CRIME SCENES Especially in cases of burglary, arson and homicide marks of tools are often found at the scene of the crime. Marks may have been left wood, metal and paint among the tools which leave identifiable marks are axes, knives, screwdrives and cutters. When a screwdriver, a hammer or a crow bar is examined under a mignifying glass or a suitable microscope, the enlargement shows innumerable ridges and irregularities on the tool surface or its edges. Tool marks may be described briefly as the imprint left by an instrument or an object composed of a harder substance coming into contact with and leaving some characteristic marks or impressions on a softer object or surface. Tool mars are essentially of two types, those in which only the general form and size of the tool are apperent, and those which injuries, irregularities and other characteristic of the tool are repreduced in the form of striations. Most tool marks examined in forensic laboratories are made by a single movement of cutting tool, an action which leaves a series of fine lines usually called stritaions.60 Tool marks should, whenever possible, be kept in the originals. Then may be done by recovering the whole object by photograph. Casting or other methots of taking impressions of a tool mark should only be used as a last resort, and avoiding contamination and not doing place the against the toolmarked evidence. Key Words : Toolmarks, Crime Scene, Evidence Examination, Impression evidance.