Adli doküman incelemede klasik yöntemlerle video spektral yöntemlerin uygulanmasının karşılaştırılması
A Comparision of the applications of traditional methods with video spectral methods on forensic document examination
- Tez No: 91110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Absorbsiyon, Doküman İnceleme, Infrared Spektroskopisi, Raman Spektroskopisi, Video Spektral Yöntemler, Absorbtion, Document Examination, Infrared Spectroscopy, Raman Spectroscopy, Video Spectral Methods
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
80 ÖZET Adli Amaçlı Doküman İncelemede Klasik Yöntemlerle Video Spektral Yöntemlerin Uygulanmasının Karşılaştırılması Doküman İnceleme Adli Bilimlerin vazgeçilmez bir dalı olarak tüm dünyada kabul görmüş ve mahkemeler ile güvenlik kuvvetleri karşılaştıkları pek çok olayın çözümünde doküman inceleme uzmanlarından sıklıkla yararlanmışlardır. Ancak bu uzmanlar çoğu zaman hiçbir bilimsel metod, teknolojik cihaz kullanmadan gözle incelemeye dayalı çalışmalarla yetinmişlerdir. Oysa özellikle 1990'lı yılların sonuna doğru dokümanların incelenmesinde kullanılmak üzere video spektral yöntemler ve bu yöntemlerin kullanıldığı teknolojilerde büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Bu gelişmelerden özellikle 1994-1999 yıllan arasında ülkemizde ve İngiltere'de kullanılan yöntemler incelenmiştir. Bu tezin amacı doküman incelemede video spektral yöntemlerin uygulanabilirliğini araştırmak ve bu yöntemlerin geleneksel metodlarla karşılaştırmasını yapmaktır. Bu tez çalışmasında infrared absorbsiyon, reflektans, floresans spektroskopisi yöntemleri ve raman spektroskopisi yöntemleri tanıtılmıştır. Bu yöntemler kullanılarak toplam 400 belge incelenmiştir. İnceleme sonucunda video spektral yöntemlerin doküman incelemede %83 başarı oranı ile kullanılabildikleri ortaya konulmuştur. Sonuç olarak video spektral yöntemlerin geleneksel yöntemlere oranla büyük üstünlükleri olduğu ortaya konulmuş, doküman incelemesinin mutlak surette video spektral yöntemlerle çalışan cihaz ve sistemlerin bulunduğu, bilimsel metodların kullanıldığı, gerekli veri tabanlarına haiz, ar-ge faaliyetlerinin yürütüldüğü, yeterli eğitimi almış uzman personelin bulunduğu laboratuar ortamlarında yapılması gerekliliği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
81 SUMMARY A Comparision of The Applications of Traditional Methods With Video Spectral Methods on Forensic Document Examination As being the indispensable part of forensic sciences, document examination has been highly regarded all over the world and courts and law enforcement organizations have consulted to document experts to overcome the cases they encountered. Unfortunately, most of those experts have performed only visual examinations, without using any scientific method or technological device. On the other hand, important developments have been done both on spectral methods and technologies related to document examination. Within these developments, especially the period between 1994-1999 and methods that are being used in our country and in U.K. have been studied. The purpose of this study is to investigate the applicability of video spectral methods on document examination and to compare these methods with the traditional methods With this study methods of infrared absorbtion, reflection and fluoresence spectroscopy and raman spectroscopy have been explained. Using these methods 400 documents have been examined. At the end of these examinations, it has been proved that video spectral methods could be well used with a %83 success rate on document examinations. Finally it has been argued that video spectral methods exhibit a major superiority to traditional methods, and it has been concluded that forensic document examination is absolutely to be performed in laboratories, in which; there are video spectral instruments and systems, there are scientific methods being used, there are databases, there are research and development activities and there are properly trained experts.