Sisplatin ototoksisitesi ile oluşturulmuş sıçan modelinde glutatyonun koruyucu etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the protective effect of glutathione in a rat model of cisplatin-induced ototoxicity
- Tez No: 911152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Glutathione, Ototoxicity, Cisplatin, Antioxidant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Platin grubu kemoterapötiklere bağlı oluşan işitme kaybı önemli bir sorun teşkil etmektedir. Platin grubu kemoterapötik ototoksisitesine karşı kanıtlanmış herhangi bir koruyucu tedavi bulunmamaktadır. Bu çalışmada antioksidan etkinliği olan Glutatyon (GSH)'un sisplatin ototoksisitesine karşı koruyucu etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Metot: Çalışmamızda 300-500 gram ağırlık aralığında olan, sağlıklı, 3-5 aylık, 28 adet sağlıklı Sprague Dowley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar, otoskopik muayene ile kulak zarı sağlam olduğu değerlendirildikten sonra rastgele 4 gruba ayrıldı. Tüm gruplardaki sıçanların koklear fonksiyonu 0. Günde Otoakustik Emisyon (DPOAE) ile değerlendirildi. Kontrol grubu olan ilk gruba 7 gün boyunca 10 mililitre intraperitoneal salin enjeksiyonu uygulandı. İkinci gruba 7 gün boyunca 200 mg/kg GSH intraperitoneal uygulandı. Üçüncü gruba ototoksisite modelini oluşturmak için 3. günde intraperitoneal tek doz 15 mg/kg sisplatin uygulandı. Dördüncü gruba ise 3. günde tek doz 15 mg/kg intraperitoneal sisplatin ve koruyucu etkiyi gözlemlemek amacıyla 0. Günden itibaren 7 gün boyunca intraperitoneal 200 mg/kg GSH uygulandı. Uygulama sonrasında 8. Günde DPOAE ile işitme eşikleri kaydedildi. Ardından tüm sıçanlar sakrifiye edilerek çıkarılan kokleaları histopatolojik olarak değerlendirildi. Histopatolojik incelemeler; sitoplazmik vaküolizasyon, hücre dejenerasyonu, dilatasyon, apoptotik hücreler ve sinir dejenerasyonu gibi parametreler ile ışık mikroskobu kullanılarak kör bir şekilde derecelendirildi. Derecelendirme 0 = normal, 1 = hafif, 2 = orta, 3 = orta-ileri, 4 = ileri düzeyde dejenerasyon olarak yapıldı. Bulgular: 0. günde ve 8. günde ölçülen her frekanstaki DPOAE değerlerinin ortalaması gruplar içinde karşılaştırıldı. Sisplatin grubunda ve glutatyon+sisplatin grubunda 0. günde ve 8.
Özet (Çeviri)
Aim: Hearing loss caused by platinum-based chemotherapeutics is a significant problem. Currently, there is no proven protective treatment from platinumbased chemotherapeutic ototoxicity. In this study we aim to investigate the protective effect of glutathione (GSH) against cisplatin ototoxicity. Method: The study commenced with 28 Sprague Dawley male rats, healthy, aged 3-5 months and weighing 300-500 grams. The rats were divided into 4 groups, randomly. Cochlear function of rats in all groups was evaluated with Otoacoustic Emission (DPOAE) on day 0. The first group received 10 milliliters of intraperitoneal saline injections for seven days. The second group received 200 mg/kg GSH intraperitoneally for seven days. The third group received on day three a single dose of cisplatin 15 mg/kg intraperitoneally to induce an ototoxicity model. The fourth group received on day three a single dose of cisplatin 15 mg/kg intraperitoneally and received 200 mg/kg GSH intraperitoneally for seven days. After all the injections were made, we evaluate the DPOAE procedure on the 7th day. Following the procedures, all rats were sacrificed, and their cochleas were histopathologically analyzed. Histopathological analyses, conducted blindly using a light microscope, assessed parameters such as cytoplasmic vacuolization, cell degeneration, dilatation, apoptotic cells, and nerve degeneration. Scoring as follows: 0 = normal, 1 = mild, 2 = moderate, 3 = moderate-to-severe, 4 = severe degeneration. Results: The average of DPOAE values at each frequency measured on day 0 and day 8. There was a statistically significant decrease in DPOAE results measured on day 0 and day 8 in the cisplatin group and glutathione + cisplatin group. Histopathological analysis revealed a statistically significant difference in cell and nerve degeneration between the control and cisplatin groups. Conclusion: The protective effect of GSH against cisplatin-induced ototoxicity was confirmed electrophysiologically; however, its protective effect has not been proven histopathologically.