Fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma eğitiminde dijital hikâye kullanımına yönelik deneyimleri
Pre-service science teachers' experiences in using digital stories in sustainable development education
  1. Tez No: 911195
  2. Yazar: FİKRİYE SANDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. ASLI SAYLAN KIRMIZIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, sürdürülebilir kalkınma, fen bilgisi öğretmen adayları, dijital hikâye, durum çalışması, Science education, sustainable development, pre-service science teachers, digital story, case study
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA EĞİTİMİNDE DİJİTAL HİKÂYE KULLANIMINA YÖNELİK DENEYİMLERİ Fikriye SANDAL Erciyes Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım, 2024 Danışman: Doç. Dr. Aslı SAYLAN KIRMIZIGÜL Bu çalışmada, fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma eğitiminde dijital hikâye kullanımına ilişkin deneyim ve görüşlerinin incelenmesi, hazırladıkları dijital hikâyelerin niteliğinin değerlendirilmesi ve dijital hikâye entegrasyonunun öğretmen adayları üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede, öncelikle sürdürülebilir kalkınma ve dijital hikâye hakkında bir eğitim verilmiş, ardından dördüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adaylarından sürdürülebilir kalkınma hedeflerini fen eğitimine entegre ettikleri dijital hikâyeler oluşturmaları istenmiştir. Bu amaçla nitel araştırma yöntemi desenlerinden durum çalışması kullanılmış olup örneklem amaçlı örneklem ile oluşturulmuştur. Araştırmaya 49 fen bilgisi öğretmen adayı katılmıştır. Öğretmen adaylarının hazırlamış oldukları dijital hikâyeler Dijital Hikâye Anlatımı Rubriği kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmacı tarafından hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak sekiz öğretmen adayı ile ön ve son görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiş olup, bulgular tablolar ve MAXQDA 20 programı kullanılarak oluşturulan MAXMaps haritaları ile sunulmuştur. Yapılan görüşmeler sonucunda öğretmen adaylarının verilen eğitimden önce dijital hikâye kullanımına dair bilgilerinin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Sürdürülebilir kalkınma eğitiminde dijital hikâye kullanımının sürdürülebilir kalkınma kavramı ve hedeflerinin öğretiminde kolaylık sağlayacağı ve öğrencilerin anlamasını kolaylaştıracağı, bu kapsamda anlatılan dersi eğlenceli hale getirerek öğrencilerin dikkatini çekeceği, soyut kavramlar içeren sürdürülebilir kalkınma hedeflerini somutlaştırarak kalıcı öğrenme sağlayacağı yönünde görüşler belirtilmiştir. Bu bağlamda dijital hikâyelerin öğrencilerin derse ilgisini çekme, dersi daha eğlenceli hale getirme amacıyla öğretmenler tarafından dersin her aşamasında kullanılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRE-SERVICE SCIENCE TEACHERS' EXPERIENCES IN USING DIGITAL STORIES IN SUSTAINABLE DEVELOPMENT EDUCATION Fikriye SANDAL Erciyes University, Institute of Educational Sciences Master's Thesis, November, 2024 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aslı SAYLAN KIRMIZIGÜL This study aimed to investigate pre-service science teachers' experiences and opinions regarding the use of digital stories in sustainable development education, to evaluate the quality of the digital stories they created, and to determine the effects of digital story integration on pre-service teachers. In this context, after a training was given on sustainable development and digital stories, fourth-grade pre-service science teachers created digital stories in which they integrated sustainable development goals into science education. For this purpose, a case study, one of the qualitative research method designs, was conducted and a purposive sampling was used. 49 pre-service science teachers participated in the study. The digital stories were evaluated using the Digital Storytelling Rubric in the Educational Context. Pre- and post-interviews were conducted with eight pre-service teachers using the semi-structured interview form prepared by the researcher. The data were analyzed with content analysis, and the findings were presented using tables and MAXMaps created with MAXQDA 20 program. Interviews revealed that pre-service teachers had insufficient knowledge about digital stories before the training. It was stated that the use of digital stories in sustainable development education will facilitate the teaching of the concept and goals of sustainable development and make it easier for students to understand, that it will make lessons more engaging for students, and that it will promote lasting learning by concretizing abstract concepts. It is suggested that digital stories can be used at every stage of the lesson to capture students' attention and make the lesson more enjoyable.