An investigation of compassion fatigue of school counselors: The Role of personal and work-related factors
Okul psikolojik danışmanlarında şefkat yorgunluğunun incelenmesi: Kişisel ve iş ile ilgili faktörlerin rolü
  1. Tez No: 911232
  2. Yazar: TUĞBA ÜZMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN KÖSE ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şefkat Yorgunluğu, Okul İklimi, Bilinçli Farkındalık Temelli Öz Bakım, Mesleki Öz Yetkinlik, Compassion Fatigue, School Climate, Mindfulness-Based Self-Care, Professional Self-Efficacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, okul iklimi, farkındalık temelli öz bakım ve mesleki öz yeterliliğin okul psikolojik danışmanlarındaki şefkat yorgunluğu üzerindeki yordayıcı gücünü incelemektir. Türkiye'nin çeşitli illerinden toplam 284 okul psikolojik danışmanı çalışmaya katılmıştır. Veriler, demografik bilgi formu, Psikolojik Danışmanlar için 21 maddelik Şefkat Yorgunluğu Ölçeği, Okul İklimi Ölçeği, Farkındalık Temelli Öz Bakım Ölçeği ve Okul Psikolojik Danışmanları için Mesleki Öz Yeterlik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız Örneklem t-testi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ve Hiyerarşik Regresyon analizleri kullanılmıştır. Sonuçlara göre, okul iklimi, farkındalık temelli öz bakım ve mesleki öz yeterlilik, okul psikolojik danışmanlarının şefkat yorgunluğu puanlarındaki toplam varyansın %28'ini açıklamaktadır. Şefkat yorgunluğu düzeylerinde medeni durum, çalışma alanı ve deneyim yılına göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p < .05) buna karşın cinsiyet, okul türü, eğitim seviyesi, öğrenci sayısı ve sınıf seviyesi değişkenlerine göre anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > .05). Araştırmanın sınırlılıkları ve bulguları ilgili literatür doğrultusunda tartışılmaktadır. Ayrıca, gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main goal of the study is to examine the predictive power of school climate, mindfulness-based self-care, and professional self-efficacy on compassion fatigue among school counselors. A total of 284 school counselors from various cities in Turkey participated in the study. Data were collected using a demographic information form, the 21-item Compassion Fatigue Scale for Psychological Counselors, the School Climate Scale, the Mindfulness-Based Self-Care Scale, and the Professional Self-Efficacy Scale for School Counselors. Descriptive statistics, Independent Samples t-tests, Pearson Product-Moment Correlation, and Hierarchical Regression analyses were used. According to the results, school climate, mindfulness-based self-care, and professional self-efficacy explain 28% of the total variance in school counselors' compassion fatigue scores. Significant differences were found in compassion fatigue levels based on marital status, field of study, and years of experience (p < .05); however, no significant differences were found based on gender, school type, educational level, number of students, and grade level (p > .05). The limitations and findings of the study are discussed in relation to the relevant literature. Additionally, suggestions for future research are provided.