Predictive role of work engagement and psychological capital on job crafting
İşe bağlılık ve psikolojik sermayenin iş biçimlendirme üzerindeki yordayıcı rolü
  1. Tez No: 911235
  2. Yazar: MİNE HANYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN KÖSE ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer psikolojik danışması, İş biçimlendirme, İşe bağlılık, Psikolojik sermaye, Career counseling, Job crafting, Work engagement, Psychological capital
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İŞE BAĞLILIK VE PSİKOLOJİK SERMAYENİN İŞ BİÇİMLENDİRME ÜZERİNDEKİ YORDAYICI ROLÜ Bu çalışma, örgütsel psikoloji ve kariyer danışmanlığı alanında önemli kavramlar olan işe bağlılığının ve psikolojik sermayenin iş biçimlendirme üzerindeki yordayıcı rolünü incelemektedir. Nicel bir araştırma deseni kullanılarak, ilgili yapıları ölçmek için Utrecht İş Bağlılığı Ölçeği (UWES), Psikolojik Sermaye Ölçeği ve İş Biçimlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde Tek Yönlü MANOVA, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve Hiyerarşik Regresyon Analizi kullanılmıştır. Örneklem, İstanbul, İzmir ve Ankara'da yaşayan, çeşitli sektörlerden 500 katılımcıdan oluşmuştur. Veriler çevrimiçi anket yoluyla toplanmış ve gerekli düzenlemelerden sonra 454 katılımcının yanıtları analiz edilmiştir. Bulgular, cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyine göre iş biçimlendirme üzerindeki anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuçlar, psikolojik sermaye ve işe bağlılığının iş biçimlendirme davranışlarını önemli ölçüde etkilediğini ve toplam varyansın %71.9 açıkladığını göstermektedir. Bu çalışmanın, işe bağlılık ve psikolojik sermaye faktörlerinin iş biçimlendirme davranışlarını nasıl şekillendirdiğine dair örgütsel uygulamalara katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
PREDICTIVE ROLE OF WORK ENGAGEMENT AND PSYCHOLOGICAL CAPITAL ON JOB CRAFTING This study investigates the predictive role of psychological capital and work engagement on job crafting, both of which are key concepts in organizational psychology and career counseling. A quantitative research design was employed, utilizing the Utrecht Work Engagement Scale (UWES), the Psychological Capital Scale, and the Job Crafting Scale to measure the respective constructs. One-Way MANOVA, t-test, Pearson Product Moment Correlation, and Hierarchical Regression Analysis were employed to analyze the data. The sample consisted of 500 participants from various sectors residing in Istanbul, Izmir, and Ankara. Data were collected via an online survey, and after necessary adjustments, responses from 454 participants were analyzed. The findings revealed significant differences in job crafting based on gender, age, and educational level. The results indicate that psychological capital and work engagement significantly influence job crafting behaviors, explaining %71.9 of the total variance. It is anticipated that this study will contribute to organizational practices by offering insights into how psychological capital and work engagement factors shape job crafting behaviors.