İş talepleri ve iş kaynaklarının işe tutkunluğa etkisinde pozitif psikolojik sermayenin aracılık rolünün incelenmesi
The madiating role of positive psychological capital on the relationship between job demands & resources and work engagement
- Tez No: 429950
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. LEVENT ÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşe tutkunluk, iş talepleri, iş kaynakları, pozitif psikolojik sermaye, Work engagement, job resources, job demands, positive psychological capital
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, iş talepleri ve iş kaynaklarının işe tutkunluk ile ilişkisinde pozitif psikolojik sermayenin aracılık rolü incelenmiştir. Araştırma için farklı sektör ve pozisyonlarda görev yapan 345 katılımcının değişkenler için uygun görülen ölçeklere vermiş oldukları yanıtlar çözümlenmiş ve değişkenler karşılaştırılmıştır. İşe tutkunluk değişkenini ölçmek amacıylaUtrechtİşe Tutkunluk Ölçeği (UWES) kullanılmıştır. İş talepleri ve iş kaynakları değişkenlerini ölçmek için, iş talepleri bölümünden iş yükü ve duygusal talep alt boyutları, iş kaynakları bölümünden ise otonomi ve kişisel gelişim alt boyutları kullanılarak soru formu oluşturulmuştur. Pozitif psikolojik sermaye değişkeni için dört alt boyuttan oluşan (iyimserlik, umut, psikolojik dayanıklılık ve özyeterlilik) Psikolojik Sermaye Ölçeği uygulanmıştır. Sosyo demografik bilgiler olarak katılımcıların yaş, deneyim, eğitim düzeyi ve cinsiyet değişkenleri ile ilgili veri toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, pozitif psikolojik sermaye, iş talepleri ve iş kaynakları alt boyutları ile işe tutkunluk arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Aracı değişken olarak öngörülen pozitif psikolojik sermaye, iyimserlik alt boyutu ile aracı rolü olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, sosyo demografik değişkenlerin ölçek alt boyutları ile anlamlı düzeyde ilişkisi olduğu bulgularda yer almaktadır. Bu çalışma, kişilerin güçlü yönlerini vurgulayan pozitif psikolojik sermaye ile örgütsel nitelikleri vurgulayan işe tutkunluk, iş talepleri ve iş kaynaklarının anlamlı ve yordayıcı ilişkisi olduğuna yönelik sonuçları ile çalışanların işe tutkunluğunu arttırabilecek kişisel ve örgütsel niteliklerin geliştirilmesini hedefleyen çalışmalara ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the mediating role of positive psychological capital on the relationship between job demands & resources andwork. For the study, a conventional sample of white collar employees were were recruited in order to collect data about the research variables. The data obtained from the participants were analyzed for revealing the degree of relationship among variables, predictive and mediator variables using multiple regression. Widely used and validated surveys were administrated for the data collection; such as Utrecht Work Engagement Scale (UWES), Job Demands and Resources Scale (including autonomy, opportunities for personal development, emotional demands, and workload), and Psychological Capital Scales (including optimism, resilience, self-efficacy, and hope subdimensions). . Based on the results of the study, there is statistically significant relationship between work engagement and job demands-resourceswith the mediating role of positive psychological capital only with its optimism dimension. Besides, sociodemographic variables were also found as statistically significant with their association of certain subtests. The study is important, because of the findings related to the relationship of work engagement and job demands-resources as well as mediating role of psychological capital. With the findings of the study, it will be beneficial to develop new job conditions and supportive actions for contributing personal strengths.