Turizm sektöründe kadın istihdamı ve sorunları: Kayseri ili örneği
Women's employment and its problems in tourism sector: Case of Kayseri province
  1. Tez No: 911344
  2. Yazar: NURŞEN IRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞANLIOĞLU, DOÇ. DR. AHMET ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Sorunları İstihdamı, Turizmde İstihdam, Kadın Çalışanların, Female Employment, Employment in Tourism, Problems of Female Employees
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tarih boyunca her dönemde emek ve çalışmalarıyla varlıklarını ortaya koyan kadınlar her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de önemli bir yere sahiptir. Fakat kadınlara iş hayatının yanı sıra birtakım sorumluluklar yüklenmesi, toplumun çalışan kadına bakış açısı gibi sorunlar, kadınların iş hayatına katılımını zorlaştırmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, öncelikle Kayseri ili örneğinde istihdam edilen kadın çalışanların temel sorunlarını tespit etmek ve tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerileri ortaya koymaktır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, Kayseri ilinde istihdam edilen kadın çalışanlar araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Belirlenen evrenden seçilen 75 turizm paydaşı ise araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak isenitel araştırma yöntemlerinden mülakat yöntemi tercih edilmiş olup, yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi ile toplanan veriler betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma cinsiyet temelli eşitsizlikler ve sektördeki dinamiklere dair çarpıcı gerçekleri ortaya koymaktadır. Kadın çalışanların, iş-yaşam dengesi kurma noktasında yaşadığı zorluklar, kariyer gelişimi ve terfi süreçleri belirsizlikleri ile birleşerek çalışma hayatlarını etkilemektedir. Turizm sektöründe kadın çalışanların karşılaştıkları sorunları derinlemesine inceleyen bu çalışmanın bulguları, yalnızca turizm sektörü için değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yönelik çalışmalarda da rehber niteliği taşıyarak,alandaki dönüşüm süreçlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Women, who have demonstrated their existence with their labor and work in every period throughout history, have an important place in the tourism sector as in every sector. However, problems such as the imposition of certain responsibilities on women in addition to business life and society's perspective on working women make it difficult for women to participate in business life. In this context, the aim of the study is to identify the main problems of female employees employed in Kayseri province and to suggest solutions to the problems identified. In line with the purpose of the study, women employees employed in Kayseri province constitute the population of the study. The sample of the study consists of 75 tourism stakeholders selected from the universe. As a data collection method, interview method, one of the qualitative research methods, was preferred, and the data collected through semi-structured interviews were analyzed using descriptive analysis and content analysis methods. The study reveals striking facts about gender-based inequalities and dynamics in the sector. The difficulties faced by women employees in establishing a work-life balance, combined with the uncertainties of career development and promotion processes, affect their working lives. The findings of this study, which examines the problems faced by women employees in the tourism sector in depth, are thought to contribute to the transformation processes in the field by serving as a guide not only for the tourism sector but also for studies on gender inequality.