Farklı sulama sayısının 2. ürün mısır ve sorgum x sudan otunun verim ve kalite üzerine etkileri
Effects of different irrigation rates on yield and quality of 2nd crop corn and sorghum x sudan grass
- Tez No: 911409
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BAŞER, DOÇ. DR. ERTAN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Sorgum x sudan otu, Silaj, Sulama, ADF, NDF, Corn, Sorghum x sudan grass, Silage, Irrigation, ADF, NDF
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Trakya bölgesinde ekilen mısır ve sorgum x sudan otu melezi çeşitlerine kullanılan farklı sulama sayılarının hasattan elde edilen kalite ve verim özelliklerine etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışmada mısır ekimi sıra arası 70 cm, sıra üzeri 16 cm olarak her parsel 5 metre uzunluğunda 4 sıradan oluşmuştur. Sorgumda ekimler sıra arası 70 cm, sıra üzeri ise 3 cm olacak şekilde 5 metrelik 4 sıra olarak yapılmıştır. Mısır ve sorgum x sudan otu çeşitlerinde sulama uygulanmayan, bitki gelişimine göre 1 dönemde, 2 dönemde ve 3 dönemde sulama suyu uygulanmıştır. Mısır çeşitlerinde yeşil ot verimi 2389,33-3844,332 kg/da arasında değişirken, sorgum x sudan otu da bu değer 2213-4003,17 kg/da arasında değişmiştir. Mısır ve sorgum x sudan otu en düşük yeşil ot verim sulanmayan parsellerde elde edilirken, her iki türde de en yüksek verim en fazla suyun verildiği 3 sulamada elde edilmiştir. 2. ve 3. sulama uygulanan parselde yetiştirilen sorgum x sudan otu yeşil ot verimi mısır verimini geçmiştir. Yeşil ot ve ham protein oranı sorgum x sudan otu da yüksek, mısır da düşük belirlenmiştir. Sorgum x sudan otu silajının NDF ve ADF oranları düşük olurken mısır silajın NDF ve ADF oranları yüksek olmuştur.
Özet (Çeviri)
It was conducted to determine the effects of different irrigation rates used in corn and sorghum x sudan grass hybrid varieties sowing in Thrace region on the quality and yield characteristics obtained from silage harvest. In the study, corn sowing was done in 4 rows of 5 meters in length, with 70 cm row spacing and 16 cm above the row. Sorghum sowing was done in 4 rows of 5 meters, with 70 cm row spacing and 3 cm above the row. Irrigation water was applied in the 1 period, 2 period and 3 period according to plant development in corn and sorghum varieties. While green grass yield in corn varieties varied between 2389,33-3844,332 kg/da, this value varied between 2213-4003,17 kg/da in sorghum. While the lowest green grass yield in corn and sorghum was obtained in the non-irrigated plots, the highest yield in both species was obtained in the 3. irrigations where the most water was given. The green grass yield of sorghum grown in the 2nd and 3rd irrigation plots exceeded the corn yield. Green grass and crude protein ratios were determined to be high in Sorghum and low in corn. While NDF and ADF ratios of sorghum silage were low, NDF and ADF ratios of corn silage were high.