İlkokul sınıf rehberlik programının CIPP modeline göre değerlendirilmesi
Evaluation of primary school class guidance programme according to CIPP model
- Tez No: 911418
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR EPÇAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf rehberlik programı, CIPP Modeli, program değerlendirme, classroom guidance programme, CIPP Model, programme evaluation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı İlkokullarda Sınıf Rehberlik Programını CIPP Modeline göre değerlendirmektir. Nicel araştırma yöntemlerinden“Tarama Deseni”kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Siirt ilinin ilkokullarında görev yapan 408 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve“Program Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeğin örnekleme uygunluğunu belirlemek için Doğrulayıcı Faktör Analizi kullanılmıştır. Veri toplama aracı gönüllülük esasına bağlı olarak oluşturulan örneklem grubuna uygulanmıştır. Araştırmada verilerin analizinde SPSS istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilere ilişkin ilk olarak normallik sonuçları değerlendirilmiştir. Normallik sonuçları için basıklık ve çarpıklık (Skewness ve Kurtosis) değerlerine bakılmıştır. Verilerin analizi normal dağılım gösterdiği için 2 faktörlü değişkenlerde Bağımsız Gruplar t- Testi; 3 ve üzeri değişkeni olanlarda ANOVA Testi yapılmıştır. Tek Yönlü Varyans Analizi sonucunda anlamlılığın çıkması durumunda gruplardaki farkın kaynağını belirmek için Post-hoc Testlerinden“Tukey Testi”kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğretmenler, tüm boyutlara orta düzey bir katılım göstermiştir. Boyutlar içerisinde en yüksek ortalama puan bağlam boyutunda en düşük ortalama puan süreç boyutunda görülmüştür. Öğretmenlerin bağlam, girdi, süreç ve ürün boyutlarındaki görüş düzeyleri ile; cinsiyet, öğrenim durumu, kıdem, meslek ünvanı, görev yapılan yerleşim yeri, okutulmakta olunan sınıf kademesi değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Öğretmenlerin bağlam ve süreç boyutlarındaki görüş düzeyleri ile sınıf mevcudu değişkeni arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırma sonuçlarından hareketle elde edilen bulgulara yönelik farklı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the classroom guidance programme in primary schools according to the CIPP model. Survey design was used among quantitative research methods . The sample of the research consists of 408 classroom teachers working in primary schools of Siirt province. Personal information form and programme evaluation scale were used as data collection tools. Confirmatory factor analysis was used to determine the suitability of the scale for the sample. The data collection tool was applied to the sample group formed on a voluntary basis. SPSS statistical package programme was used to analyse the data. Firstly, normality results were evaluated for the obtained data. For normality results, kurtosis and skewness (Skewness and Kurtosis) values were examined. Since the analysis of the data showed normal distribution, Independent Groups t-test was performed for variables with 2 factors and Anova Test was performed for variables with 3 or more factors. In case of significance as a result of One-Way Analysis of Variance, tukey test was used in post-hoc tests to determine the source of the difference in the groups. According to the results of the research, teachers showed a moderate level of participation in all dimensions. Among the dimensions, the highest average score was seen in the context dimension and the lowest average score was seen in the process dimension. There was no significant difference between the opinion levels of the teachers in context, input, process and product dimensions and the variables of gender, educational status, seniority, occupational title, place of work, and grade level. A significant difference was found between teachers' opinion levels in context and process dimensions and class size variable. Based on the results of the research, different suggestions were presented for the findings obtained.