İlkokul öğrencilerinin hassas becerileri hakkında ebeveyn görüşlerinin incelenmesi
Examination of parents' views on soft skills of primary school education
  1. Tez No: 911554
  2. Yazar: HİLAL KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE ESEN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul Öğrencileri, Ebeveyn, Hassas Beceriler, MAXQDA, Primary School Students, Parent, Soft Skills, MAXQDA
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Kadın ve Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Hassas beceriler kişilerarası ilişkiler, duygusal kontrol ve bilişsel beceriler şeklinde ifade edilmektedir. Hassas beceriler günümüzde sağlık, istihdam, mühendislik gibi alanlarda öneminin gittikçe arttığı görülmektedir. Bu araştırmada İlkokul döneminde çocuğu bulunan ebeveynlerin, çocuklarının hassas becerileri hakkındaki görüşlerini, yaşadıkları problemleri ve problemlere yönelik uyguladıkları çözüm yollarının belirlenebilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda“Çanakkale ve ilçelerinde İlkokul döneminde çocuğu bulunan ve araştırmaya gönüllü olan 21 ebeveyn”ile“Ebeveyn Görüşme Formu”kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma türlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Verilerin analizi MAXQDA Analytics Pro Programı ile gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda ilkokul döneminde çocuğu bulunan ebeveynlerin çocuklarının hassas becerilerine ilişkin elde edilen temalarda Kişilerarası İlişkiler kategorisinde; ilişki kurma, iletişim, çatışma çözme, işbirliği, Duygusal Kontrol kategorisinde; çocuğu tanıma ve duyguları fark etme, duyguları ifade etme, duyguları yönetme, Bilişsel beceriler kategorisinde ise; düşünme becerileri, problem çözme, sorumluluk, karar alma, zaman yönetimi, akademik destek, okuldan beklentiler, akademik becerilere ilişkin zorluklar alt kategorilerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Soft skills are expressed as interpersonal skills, emotional control and cognitive skills. Today, it is seen that the importance of sensitive skills is increasing in areas such as health, employment and engineering. In this study, it was aimed to determine the opinions of parents with children in primary school about their children's sensitive skills, the problems they experience and the solutions they apply to the problems. In this direction, interviews were conducted with“21 parents who have children in the primary school period in Çanakkale and its districts and who volunteered for the research”using the“Parent Interview Form”. Phenomenology design, one of the qualitative research types, was used in the study. Data analysis was carried out with MAXQDA Analytics Pro Programme. As a result of the analysis, in the Interpersonal Relationships category; relationship building, communication, conflict resolution, cooperation, in the Emotional Control category; getting to know the child and recognising emotions, expressing emotions, managing emotions, in the Cognitive Skills category; thinking skills, problem solving, responsibility, decision making, time management, academic support, expectations from school, difficulties related to academic skills subcategories were reached.