Ergoterapi perspektifinden brugada sendromunun değerlendirilmesi
Evaluation of brugada syndrome from occupational therapy perspective
- Tez No: 911769
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: Aritmi (Kalp Bozukluğu), Brugada Sendromu, Ergoterapi, Arrhythmia (Heart Disorder), Brugada Syndrome, Ergotherapy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son dönemlerde ani kalp rahatsızlığı sonucu hastaneye başvuru sayısının artması ve yapılan çalışmlarıda aritmi bozukluğu olan bireyler ve Brugada sendromuna sahip olan bireyler başvurmaktadır. Aritmi bozukluğu bireylerin 60 saniye boyunca 60-100 oranda düzenli bir şekilde artması gereken kalp hızının düzenli olarak bu görevi yerine getirmemesi durumunda ritim bozukluğu (aritmi) yaşar. Brugada Sendromu herhangi bir rahatsızlığı olmayan ve kalp yapısında herhangi bir problem olmayan bayılmalara ve bir anda ölümlere yol açan V1-V3 derivasyonlarında sağ dal bloğu ve ST segmenti yükselmesi şeklinde EKG bulgusuna sahip, genetik geçişli bir hastalıktır.5CN5A genine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tanılara sahip bireylerin yaşam kalitesini arttıran ve bireylerin ruh ve sosyal katılımını destekleyen bir çalışma planlanmıştır. Çalışmada ; Model Of Human Occupation (MOHO ) ele alınmıştır. Moho modeline göre bireylerin; irade-performans kapasitesi-alışkanlıkları ele alınmıştır. Çalışmamızda kalp hastalığı olan bireylerde kullanılan yaşam kalitelerini değerlendirmek için Macnew (Kalp Hastalığı Yaşam Kalitesi Anketi) ile bireylerin yaşam kalitesi değerlendirilmiştir. Kalp ritim bozukluğu olan bireylerin ruhsal anlamda ki durumlarını gözlemleyebilmek Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Bireylerin kognitif seviyelerini ölçebilmek için Montreal Bilişsel Değerlendirme (Montreal Cognitive Assessment -MOCA). Testi kullanılmıştır. Aritmi bozukluğu olan ve Brugada sendromu bireylere yapılan Ergoterapi müdahalelerin farklıkları ilk başta uygulanan test sonucuna göre tekrar karşılaştırılmıştır. Aritmi bozukluğu ve Brugada Sendromlu bireylere öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, the number of hospital admissions due to sudden heart disease has increased, and studies have shown that individuals with arrhythmia disorders and Brugada syndrome apply. Arrhythmia occurs when individuals' heart rate, which must increase regularly by 60-100 percent for 60 seconds, does not perform this task regularly. Brugada Syndrome is a genetically inherited disease with ECG findings in the form of right bundle branch block and ST segment elevation in the V1-V3 leads, which causes fainting and sudden death without any disease or any problem in the heart structure. It occurs due to the 5CN5A gene. A study was planned to increase the quality of life of individuals with these diagnoses and support their mental and social participation. In the study; Model Of Human Occupation (MOHO) is discussed. According to the Moho model, individuals; Willpower-performance capacity-habits are discussed. In our study, the quality of life of individuals was evaluated with the Macnew (Heart Disease Quality of Life Questionnaire) to evaluate the quality of life of individuals with heart disease. Beck Depression Inventory was used to observe the psychological states of individuals with heart rhythm disorders. Montreal Cognitive Assessment (MOCA) to measure individuals' cognitive levels. test was used. The differences in Occupational Therapy interventions applied to individuals with arrhythmia disorders and Brugada syndrome were compared again according to the initial test results. Recommendations are given for individuals with arrhythmia disorders and Brugada Syndrome.