Farklı materyaller ile derin marjin elevasyonu uygulanan dişlerde CAD/CAM indirekt restorasyonların bağlantısının değerlendirilmesi: İn Vitro
Evaluation of the connection of CAD/CAM indirect restorations in teeth with deep margin elevation with different materials: In Vitro
- Tez No: 936810
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ESRA ÜLKER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Derin marjin yükseltme, Mikrogerilim bağlanma dayanımı, CAD/CAM, Deep marjin elevasyon, Microtension bond strength
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Subgingival defektleri olan dişleri indirekt bir restorasyonla restore etmek için, servikal marjini supragingival bir konuma taşımamız gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; farklı materyaller ile derin marjin elevasyonu uygulanan dişlerde CAD/CAM indirek restorasyonların bağlantısının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma için tıbbi gerekçelerle verici onamıyla çekilmiş mandibular 45 adet insan dişi kullanıldı. Dişlerin oklüzal yüzeyden mine sement sınırının 1,5 mm üstüne kadar olan kısmı yere paralel olacak kesildi. Dişlerin proksimal yüzeylerine su soğutmalı elmas frezlerle mine sement sınırının 1,5 mm altına gelecek şekilde 3x4 mm boyutunda kaviteler hazırlandı. Dişler, derin marjini yükseltmek için kullanılan materyallere ve marjin yükseltmeden sonra erken dentin örtüleme işlemi için kullanılan adeziv sistemlerin tipine göre 5 gruba ayrıldı. 1. Grup; kontrol grubunda mine-sement sınırının 1,5 mm altına gelecek şekilde trimlendi ve IDS işlemi uygulanmadı. 2. ve 4. gruplar yüksek dolduruculu akıcı kompozit (G-aenial Universal Flo), 3. ve 5. gruplar universal kompozit (G-aenial Achord Kompozit) ile yükseltildi. Marjinlerin yükseltilmesinden sonra erken dentin örtüleme işlemi için preparasyon yüzeylerine; 2. ve 3. gruplarda Optibond FL-total etch adeziv sistem, 4. ve 5. gruplarda Clearfill SE Bond-self etch adeziv sistem uygulandı. Sonrasında diş yüzeyine geçici siman yerleştirilerek distile su içerisinde 1 hafta boyunca bekletildi. Dişlere hazırlanılan CAD/CAM blok simante edildi. Simantasyonun ardından örneklerin yarısı 24 sonra mikro kesme işlemine tabi tutulurken, diğer yarısı termal siklus ile yaşlandırma işlemi sonrası mikro kesme işlemine tabi tutuldu. Elde edilen çubuklar test cihazına yerleştirilerek mikrogerilim bağlanma dayanımı ölçüldü. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi One-way ANOVA ve post hoc Tukey testleri ile gerçekleştirildi. Bulgular: Kontrol grubunun mikrogerilim bağlanma dayanımı 12.4 MPa değerindedir. İstatistiksel olarak kontrol grubu diğer tüm gruplardan farklı bulunmuştur (p0.05). Uygulanan farklı materyaller açısından gruplar arasında arasında istatistiksel olarak fark yoktur En yüksek mikrogerilim bağlanma dayanımları total-etch-akıcı kompozit (37.6 MPa) ve self-etch akıcı kompozit (37.4 MPa) gruplarında görülmüştür. Deney gruplarının termal siklus uygulanması sonrası mikrogerilim bağlanma dayanımlarında anlamlı bir değişiklik gözlenmedi (p>0.05). Sonuç: Derin marjin defekti olan kavitelerde marjinin total-etch veya self-etch adeziv sistem, akıcı veya universal kompozitlerden herhangi biri ile yükseltilmesi CAD/CAM indirek restorasyonlar ile bağlantısına olumlu yönde katkıda bulunur. Bu nedenle aşırı madde kayıplı dişlerin restorasyonunda derin marjin elevasyonu tekniklerinin kullanımı bu çalışmanın sonuçlarına göre faydalı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Restoration of teeth with subgingival defects remains a challenge. To restore such teeth with an indirect restoration, a direct restoration that relocates the cervical margin to a supragingival position can be considered as an alternative. The aim of this study was to evaluate the bonding of CAD/CAM indirect restorations in teeth with deep margin elevation using different materials. Materials and Methods: For the study, 45 mandibular human teeth extracted with donor consent for medical reasons were used. The part of the teeth from the occlusal surface to 1.5 mm above the cementoenamel junction was trimmed parallel to the ground. 3x4 mm cavities were prepared on the proximal surfaces of the teeth using water-cooled diamond burs, 1.5 mm below the cementoenamel junction. The teeth were divided into 5 groups according to the materials used to raise the deep margin and the type of adhesive systems used for early dentin coverage after margin enhancement. Group 1 was trimmed to 1.5 mm below the cementoenamel junction in the control group and no IDS procedure was applied. Groups 2 and 4 were lifted with high-filling flowable composite (G-aenial Universal Flo), groups 3 and 5 were lifted with universal composite (G-aenial Achord Composite). After the margins were lifted, the following were applied to the preparation surfaces for early dentin coverage: In groups 2 and 3, Optibond FL-total etch adhesive system was applied, in groups 4 and 5, Clearfill SE Bond-self etch adhesive system was applied. Afterwards, temporary cement was placed on the tooth surface and kept in distilled water for 1 week. CAD/CAM blocks prepared for the teeth were cemented. After cementation, half of the samples were subjected to micro-cutting process after 24 hours, while the other half was subjected to micro-cutting process after thermal cycling. The obtained rods were placed in the test device and micro-tensile bond strength was measured. Statistical analysis of the obtained data was performed with One-way ANOVA and post hoc Tukey tests. Results: The microtensile bond strength of the control group was 12.4 MPa. The control group was found to be statistically different from all other groups (p0.05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of the different materials applied. The highest microtensile bond strengths were seen in the total-etch-flowable composite (37.6 MPa) and self-etch flowable composite (37.4 MPa) groups. No significant change was observed in the microtensile bond strengths of the experimental groups after thermal cycling (p>0.05). Conclusion: In cavities with deep margin defects, elevation of the margin with total-etch or self-etch adhesive system, flowable or universal composites contributes positively to the connection with CAD/CAM indirect restorations. Therefore, the use of deep margin elevation techniques in the restoration of teeth with excessive material loss is beneficial compared to duplication in this way.