Narman ve çevresi halk inanışlarının dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
The Evaluation of common public believes in Narman in resperct of the history of religions
- Tez No: 911948
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Religion, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Narman, Halk inanışları, Doğum, Evlenme, Ölüm, Ziyaret, Narman, Folk beliefs, Birth, Marriage, Death, Visit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET NARMAN VE ÇEVRESİ HALK İNANIŞLARININ DİNLER TARİHİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ İnsanlar, tarihin her döneminde bir şeye inanma ihtiyacı duymuştur. Bu nedenle din de insanlık tarihine paralel olarak varlığını sürdürmüştür. Din ile iç içe yaşayan insanlar, kendi kültürel geçmişlerinden getirdikleri bazı inanış, gelenek ve davranış biçimlerini de din ile ilişkilendirmişlerdir. Bu şekilde oluşan halk inanışları zamanla toplumsal bir boyut kazanmış, toplumun ortak değeri ve pratiği haline dönüşmüştür. Bu sebeple halk inanışları, toplumları tanımaya ve anlamaya hizmet etmesi açısından önemlidir. Bir toplumu, inançları olmadan değerlendirmek önemli bir eksiklik olacağı için toplum, bir bütün olarak her yönüyle kapsamlı bir şekilde araştırılmalıdır. Bu bağlamda ''Narman ve Çevresi Halk İnanışlarının Dinler Tarihi Açısından Değerlendirilmesi'' adlı çalışmada söz konusu bölge halkının inanç ve adetleri ile bunlara bağlı uygulamalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır; Giriş Bölümünde; Araştırma konusu, amacı, metodu, kapsamı ile birlikte Narman ve çevresi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde; Narman ve çevresi geçiş dönemleri ile ilgili inanış ve uygulamalara yer verilmiş, sözlü kaynaklardan derlenen bilgiler doğrudan aktarılmış olup Dinler Tarihi açısından değerlendirme yapılmıştır. İkinci bölümde ise Narman ve köylerinde bulunan ziyaret yerleri, türbeler ve muhtelif konularla alakalı inanış ve uygulamalar tespit edilip sözlü kaynaklardan derlenen bilgiler doğrudan aktarılmış ve Dinler Tarihi metotları kullanılarak deskriptif yöntemle değerlendirilerek çeşitli sonuçlara varılmıştır. Yapılan bu çalışma ile birlikte Narman ve çevresinin zengin bir kültüre sahip olduğu bu kültürün içerisinde yer alan halk inanışları ve uygulamalarının geçmişten günümüze kadar devam ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVELUATION OF COMMON PUPLIC BELEVIEVES IN NARMAN IN RESPERCT OF THE HISTORY OF RELIGIONS People have felt the need to believe in something in every period of history. For this reason, religion has continued to exist in parallel with human history. People living intertwined with religion have also associated some of their beliefs, traditions and behaviors from their own cultural past with religion. Folk beliefs formed in this way have gained a social dimension over time and turned into the common value and practice of the society. Thus, folk beliefs are important in terms of serving to recognize and understand societies. Since it will be an important deficiency to evaluate a society without its beliefs, the society should be researched comprehensively in every aspect as a whole . In this context, in the study titled“Evaluation of the Folk Beliefs of Narman and its Surroundings in terms of the History of Religions”, the beliefs and customs of the people of the region in question and the practices related to them were tried to be determined. The study consists of an introduction and two parts: In the introduction: The subject, purpose, method, scope of the research and general information about Narman and its surroundings are included. In the first part: Beliefs and practices related to the transition periods of Narman and its surroundings are included, information compiled from oral sources is directly conveyed and an evaluation is made in terms of the History of Religions. In the second part: Beliefs and practices related to the visiting places, tombs and various subjects in Narman and its villages have been identified and the information compiled from oral sources has directly been transferred and various results have been obtained by using the methods of the History of Religions and evaluating them with the descriptive method. With this study, it has been seen that Narman and its surroundings have a rich culture and the folk beliefs and practices within this culture have continued from the past to the present.