Kalp yetmezliği hastalarında postür ve ağrı algısının incelenmesi
  1. Tez No: 911962
  2. Yazar: BÜŞRA YATAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE ÖZALP, DOÇ. DR. OSMAN BETON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı Algısı, Fonksiyonel Kapasite, Kalp Yetmezliği, Postür, Functional Capacity, Heart Failure, Pain Perception, Posture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kalp yetmezliği olan hastalarda kas-iskelet sistemi ağrısı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kalp debisindeki düşüşün tüm sistemleri etkileyerek ağrı algısı ve toleransındaki değişikliklere neden olabileceği, ayrıca yorgunluk ve ağrıya bağlı olarak postürün de etkilenebileceği düşünülmektedir. Çalışmamız yetişkin kalp yetmezliği hastalarında postür ve ağrı algısının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Kalp yetmezliği tanısı almış 29 hasta ve 30 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. Kalp yetmezliği tanısı alan hastaların %21'i ve sağlıklı bireylerin %37'si kadındı. Hastaların ve sağlıklıların yaş ortalaması (ortalamasd) 56,48±7,73 - 53,27±7,04 yıldı. Hastaların %52'sinin Ejeksiyon-Fraksiyon oranı %40'dan azdı. Kalp yetmezliği olan bireyler ile sağlıklı bireylerin 6 dakika yürüme testinin başlangıç, bitiş ve fark dispne, yorgunluk ve kas yorgunluğu değerleri kalp yetmezliği grubunda daha yüksekti ve anlamlı olarak farklıydı (p0,05). Kontrol grubunun son 24 saat içerisinde hissedilen en hafif ağrı değerleri istatistiksel olarak daha düşüktü (p0,05). Sonuç olarak kalp yetmezliği olan bireylerde fonksiyonel kapasite daha düşüktü ve ağrı nedeni ile genel aktivite, uyku ve solunum olumsuz etkilenmektedir. Kalp yetmezliği olan hastaların rehabilitasyon programına aerobik egzersizlerin ve ağrı yönetim uygulamalarının eklenmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Musculoskeletal pain is a frequently encountered condition in patients with heart failure. It is thought that the decrease in cardiac output may cause changes in pain perception and tolerance by affecting all systems, and posture may also be affected due to fatigue and pain. Our study was conducted to examine posture and pain perception in adult heart failure patients. 29 patients diagnosed with heart failure and 30 healthy individuals were included in the study. 21% of patients diagnosed with heart failure and 37% of healthy individuals were women. The mean age (mean±sd) of patients and healthy subjects was 56.48±7.73 - 53.27±7.04 years. EF was less than 40% in 52% of the patients. The start, end and difference dyspnea, fatigue and muscle fatigue values of the 6-minute walking test of individuals with heart failure and healthy individuals were higher and significantly different in the heart failure group (p0.05). The mildest pain values felt in the last 24 hours of the control group were statistically lower (p0.05). As a result, functional capacity was lower in individuals with heart failure and general activity, sleep and breathing were adversely affected due to pain. It is important to include aerobic exercises and pain management applications in the rehabilitation program of patients with heart failure.