Koklear implant kullanıcılarının basit ve seçime dayalı işitsel reaksiyon performanslarının değerlendirilmesi
Evaluation of simple and choice auditory reaction performances of cochlear implant users
  1. Tez No: 911992
  2. Yazar: YAŞAM YILDIRIM BAŞKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KIRKIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear İmplant, İşitsel Reaksiyon Zamanı, Türkçe Matriks Test, Cochlear Implant, Auditory Reaction Time, Turkish Matrix Test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Koklear implant (Kİ), ileri derecede işitme kaybı yaşayan bireyler için kullanılan ve son yıllarda yaygınlaşan bir işitsel rehabilitasyon aracıdır. Kİ ameliyatından yaklaşık 3-4 hafta sonra cihaz etkinleştirilerek edilerek kullanıcıların normal işitmeye yakın işitsel beceriler kazanmaları hedeflenir. Bu doktora tezinin amacı, Kİ kullanan, cihazlarıyla ilgili herhangi bir teknik kısıtlılığı bulunmayan tecrübeli kullanıcıların, odyoloji klinikleri için geliştirilmiş basit ve seçime dayalı işitsel reaksiyon zamanı (İRZ) ölçümlerini değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemini, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı İşitme-Konuşma-Denge Ünitesi'nde takip edilen Kİ kullanıcısı bireyler ve kontrol grubunda yer alacak normal işiten bireyler oluşturdu. Araştırmanın amacına ulaşabilmek için gerekli test düzeneği oluşturuldu ve İRZ ölçüm aracı geliştirildi. Çalışmaya toplam 64 birey dahil edildi. Çalışma grubu, 14 kadın ve 18 erkek, kontrol grubu ise 21 kadın ve 11 erkek bireyden oluşturuldu. Çalışma ve kontrol grubu, kendi içinde İRZ testi alt testleri arasındaki değerlendirmeler için tek yönlü ANOVA testi ile analiz edildi. Çalışma grubunda elde edilen basit işitsel reaksiyon zamanı (BiRZ), alçak frekans seçim işitsel reaksiyon zamanı (SiRZ) ve yüksek frekans SiRZ verileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi. BiRZ, çalışma grubunda 525,59 ms (SD 56,94), kontrol grubunda ise 458,63 ms (SD 26,00) olarak gözlendi. Alçak frekans SiRZ, çalışma grubunda 685,8 ms (SD 81,79), kontrol grubunda ise 539,41 ms (SD 31,32) olarak kaydedildi. Yüksek frekans SiRZ, çalışma grubunda 647,83 ms (SD 94,19), kontrol grubunda ise 520,13 ms (SD 43,76) olarak tespit edildi. Bu verilerin gruplar arasında yapılan karşılaştırmasında, istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlendi. İRZ ve türevleri, klinik kullanımda odyolojik açıdan işitme değerlendirmesi yapılırken bir bütünleyici araç olarak kullanılabilecek önemli bir araç olarak öne çıkmaktadır. Ancak, bu aracın kullanımını yaygınlaştırmak ve sıkça değerlendirmelere katılmasını sağlamak için klasik düzenekler bazı kısıtlamalar yaratmaktadır. Sadece periferik işitmenin değerlendirilmesi değil, bilişsel becerilerin de incelenmesi açısından kullanılabilecek alt testlere sahip olan bu araç, basit bir yazılım ile klinik test bataryasına eklenebilir.
Özet (Çeviri)
Cochlear implant (CI) is an auditory rehabilitation device used for individuals with profound hearing loss, and its use has become increasingly widespread in recent years. Approximately 3-4 weeks after CI surgery, the device is activated, aiming to help users acquire auditory skills close to normal hearing. The aim of this doctoral thesis is to evaluate simple and choice auditory reaction time (ART) measurements, developed for audiology clinics, in experienced cochlear implant (CI) users with no technical limitations related to their devices. The study sample consisted of cochlear implant users followed at Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of Otolaryngology, Hearing-Speech-Balance Unit, as well as normal-hearing individuals in the control group. A test setup was established and, an auditory reaction time (ART) measurement tool was developed to achieve the objective. A total of 64 individuals participated in the study. The study group included 14 female and 18 male, while the control group comprised 21 women and 11 men. The study and control groups were analyzed using one-way ANOVA for comparisons among ART test subtests. Statistically significant differences were found among simple ART, low-frequency choice ART, and high-frequency choice ART data in the study group. Simple ART was observed as 525.59 ms (SD 56.94) in the study group and 458.63 ms (SD 26.00) in the control group. Low-frequency choice ART was recorded as 685.8 ms (SD 81.79) in the study group and 539.41 ms (SD 31.32) in the control group. High-frequency choice ART was determined as 647.83 ms (SD 94.19) in the study group and 520.13 ms (SD 43.76) in the control group. Statistically significant differences were observed in comparisons between the groups. ART and its derivatives stand out as an important tool that can be used as an integrative tool in audiological hearing evaluation in clinical use. However, classical mechanisms create some restrictions in order to popularize the use of this tool and ensure its participation in frequent evaluations. This tool, which has subtests that can be used not only to evaluate peripheral hearing but also to examine cognitive skills, can be added to the clinical test battery with a simple software.