Şeffaf hizalayıcılar ve geleneksel braket sistemlerinde intermaksiller elastik kullanımının dentoalveolar yapılar üzerindeki etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of the effects of using intermaxillary elastics in clear aligners and conventional bracket systems on dentoalveolar structures using finite element analysis
- Tez No: 912069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN ÇİFTER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Şeffaf hizalayıcı, intermaksiller elastik, sonlu elemanlar analizi, Clear aligner, intermaxillary elastic, finite element analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, günümüzde popüler olarak kullanılan şeffaf hizalayıcı sistemlerinde kesi ve buton üzerinden intermaksiller elastikler ile uygulanan kuvvetin etkisini çekimsiz ve birinci premolar dişlerin çekimli olduğu modellerde incelemek ve geleneksel sabit sistemlerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda geleneksel braket ve şeffaf hizalayıcı sistemlerindeki, intermaksiller elastik kullanımı birinci premolar diş çekimli ve çekimsiz olgularda ve her iki sistemde de elastikler maksiller kanin dişinden mandibular birinci molar dişe gelecek şekilde kuvvet vektörü (200 gr) olarak üç boyutlu modellenmiştir ve sonlu elemanlar analizi kullanarak incelenmiştir. Şeffaf hizalayıcılardaki intermaksiller elastiklerin yerleştiği yerlere göre elastikler hizalayıcı kesisinden ve diş üzerindeki butondan olmak üzere iki farklı şekilde vektörel olarak modellenmiştir. Hizalayıcılardaki ataşmanlar, modellerde tüm dişlerde konvansiyonel ve sadece elastiklerin geldiği dişlerde optimize olmak üzere farklı senaryolar oluşturulmuştur. Bulgular: Şeffaf hizalayıcılarda ve braketlerde sınıf II elastikler maksillada anterior bölgede retrüzyon ve retroklinasyona neden olmaktadır. Posterior bölgede ise hizalayıcılarda premolar dişler devrilerek, molar dişler ise gövdesel harekete yakın; braket sistemlerinin kullanıldığı senaryolarda ise molar dişler de devrilerek distale olmaktadırlar. Sınıf II elastiğin mandibuladaki etkisi incelendiğinde hem şeffaf hizalayıcı hem de braket sistemlerinde posterior dişlerin devrilerek meziyalize oldukları, anterior dişlerde ise protrüzyon ve proklinasyon görülmektedir. Distalizasyon incelendiğinde, elastiğin uygulandığı bölgedeki en fazla yer değiştirme miktarı, kesilerden kuvvet verilen hizalayıcılardan sonra braket sistemlerinde son olarak da butonlardan kuvvet verilen hizalayıcılarda olduğu görülmektedir. Çekimli senaryolarda dişlerdeki devrilme miktarının arttığı görülmüştür. Optimize ataşmanlar, konvansiyonellere göre elastiğin istenmeyen rotasyon etkisini önlemede daha başarılıdır. Sonuç: Elastik kullanımın şeffaf hizalayıcılarda braket sistemlerine benzer etkileri vardır. Hizalayıcılar, distalizasyon ve elastiğin dişlerdeki istenmeyen etkileri için braket sistemlerine iyi bir alternatiftir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to examine the effect of the force applied with intermaxillary elastics via incision and button in transparent aligner systems, which are popularly used today, in models with non-extraction and extraction of first premolar teeth and to compare with traditional fixed systems. Material and Method: In our study, the use of intermaxillary elastics in traditional bracket and transparent aligner systems was modeled three-dimensionally as a force vector (200 gr) in cases with and without extraction of first premolar teeth and in both systems, elastics were applied from the upper canine to the lower first molar tooth and examined using finite element analysis. According to the locations where the intermaxillary elastics in transparent aligners are placed, the elastics are modeled in two different ways: from the aligner incision and from the button on the tooth. Different scenarios were created in the models for attachments in the aligners, such as conventional on all teeth and optimized only on the teeth where the elastics come. Findings: In transparent aligners and brackets, class II elastics cause retrusion and retroclination in the anterior region of the maxilla. In the posterior region, premolar teeth tip over in aligners, and molar teeth are close to bodily movement; in scenarios where bracket systems are used, molar teeth tip over and become distal. When the effect of class II elastics on the mandible is examined, it is seen that the posterior teeth tip over and become mesialized in both transparent aligner and bracket systems, and protrusion and proclination are seen in the anterior teeth. When distalization is examined, it is seen that the highest amount of displacement in the region where the elastic is applied is in the incisions, then in bracket systems and finally in the buttons. It is observed that the amount of tipping in the teeth increases in extraction scenarios. Optimized attachments are more successful in preventing the unwanted rotation effect of elastics than conventional ones. Conclusion: The use of elastics has similar effects to bracket systems in clear aligners. Aligners are a good alternative to bracket systems for distalization and the unwanted effects of elastics on teeth.