Ratlarda indometazin ile indüklenen mide ülseri üzerine beta karyofillen' in etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of beta karyofillen on indomethazine-induced stomach ulcer in rats
- Tez No: 912171
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Apoptosis, beta karyofillen, ER stresi, inflamasyon, mide ülseri, Apoptosis, beta-caryophyllene, ER stress, gastric ulcer, inflammation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Amaç: Bu çalışmada, indometazin (İNDO) ile indüklenen mide ülseri modelinde beta karyofillen'in (BCP) mide mukozası üzerindeki koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmada 116 erkek Sprague-Dawley ratı kullanıldı. İn vivo deneylerde mide ülseri modeli oluşturmak için sıçanlara İNDO uygulandı, BCP'nin koruyucu etkileri (50, 100, 200 mg/kg, i.g.) 14 gün boyunca test edildi. İn vitro deneylerde ise BCP'nin (250, 500, 1000µg/ml) mide motilitesi ve asit salgısı üzerindeki etkileri incelendi. Bulgular: İNDO uygulamasının mide dokusunda MDA seviyesini artırdığı, GPx ve SOD aktivitelerini azalttığı gözlendi. İNDO uygulanan gruplarda, Nrf2 ve HO-1 ekspresyonlarının azaldığı gözlendi. İNDO; TNF-α, IL-1β ve NF-κB seviyelerini ve iNOS aktivitesini artırırken, COX-1 aktivitesini ve PGE2 seviyesini azalttı. Yine mide dokusunda İNDO uygulaması sonucunda ER stresi oluştuğu ve buna bağlı GRP78, ATF4, ATF6, p-IRE1, sXBP1, eIF2-α ve CHOP ekspresyon seviyelerinin arttığı görüldü. Bax, Kaspaz 3 ve Kaspaz 12 ekspresyon seviyeleri İNDO grubunda artarken, Bcl-2 ekspresyon seviyesi azaldı. 200 mg/ kg dozundaki BCP'nin İNDO kaynaklı oluşan hasara karşı mide dokusunu koruyarak bu parametrelerin normal seviyelere gelmesini sağladı. İn vitro çalışmalarda, 1000 µg/ml dozundaki BCP'nin ACh ve KCl kaynaklı mide kasılmalarını azalttığı belirlendi. BCP'nin M3 reseptör yolu üzerinden gastrik asit salgısını azalttığı da gözlendi. Sonuç: Bu çalışma, BCP'nin İNDO ile indüklenen mide ülseri modelinde mide mukozasını oksidatif stres, inflamasyon, ER stresi ve apoptozdan koruyarak iyileştirici etkiler gösterdiğini ortaya koydu. BCP'nin ACh ve KCl kaynaklı mide kasılmalarını azalttığı belirlendi. Ayrıca, BCP'nin gastrik asit salgısını M3 reseptör yolu üzerinden düzenleyerek mide motilitesini etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the protective effects of beta-caryophyllene (BCP) on gastric mucosa in an indomethacin (INDO)-induced gastric ulcer model. Material and Method: A total of 116 male Sprague-Dawley rats were used in the study, which was conducted under two different protocols. In the in vivo experiments, a gastric ulcer model was induced in rats using indomethacin, and the protective effects of BCP were tested at three different doses (50, 100, 200 mg/kg, administered intragastrically) for 14 days. In the in vitro experiments, the effects of BCP (250, 500, 1000 µg/ml) on gastric motility and acid secretion were evaluated using the isolated organ bath method. Results: INDO administration was observed to increase MDA levels and decrease GPx and SOD activities in gastric tissue. In groups treated with INDO, decreased expressions of Nrf2 and HO-1 were noted. INDO increased TNF-α, IL-1β, and NF-κB levels, as well as iNOS activity, while reducing COX-1 activity and PGE2 levels. Furthermore, INDO administration induced ER stress in gastric tissue, resulting in increased expression levels of GRP78, ATF4, ATF6, p-IRE1, sXBP1, eIF2-α, and CHOP. Bax, Caspase 3, and Caspase 12 expression levels were elevated in the INDO group, whereas Bcl-2 expression levels decreased. A dose of 200 mg/kg BCP protected the gastric tissue against INDO-induced damage, restoring these parameters to normal levels. In in vitro studies, a dose of 1000 µg/ml BCP was found to reduce gastric contractions induced by ACh and KCl. It was also observed that BCP reduced gastric acid secretion through the M3 receptor pathway. Conclusion: This study revealed that BCP exhibited therapeutic effects in an indomethacin (INDO)-induced gastric ulcer model by protecting the gastric mucosa from oxidative stress, inflammation, ER stress, and apoptosis. BCP was found to reduce gastric contractions induced by ACh and KCl. Additionally, BCP was determined to influence gastric motility by regulating gastric acid secretion through the M3 receptor pathway.